Kako se rešiti strija?

Sadržaj
Kako se rešiti strija?

Strije se obično pojavljuju kao trake paralelnih linija na vašoj koži. Ove linije su drugačije boje i teksture od ostatka vaše kože, a njihova boja se kreće od ljubičaste i svetlo roze do svetlo sive. Najčešće primetimo crvene strije, dok su sveže, novonastale, i bele strije, koje su starije. Kada prstima dodirnete strije, mogli biste da osetite blago udubljenje na koži. Strije ponekad, naročito dok su sveže, mogu da svrbe ili bole. 

Strije se uglavnom pojavljuju kao posledica naglog rasta ili promene težine (freepik.com)

Ove linije se obično pojavljuju tokom ili nakon trudnoće ili nakon nagle promene vaše težine. Takođe se javljaju kod adolescenata koji brzo rastu. Strije nisu opasne i često vremenom nestaju. Strije se mogu pojaviti bilo gde na telu, ali najčešće su na stomaku, grudima, nadlakticama, butinama i zadnjici.

Šta izaziva strije?

Strije su rezultat istezanja kože i povećanja kortizona u vašem sistemu. Kortizon je hormon koji prirodno proizvode vaše nadbubrežne žlezde. Međutim, zbog prevelike količine ovog hormona koža može izgubiti elastičnost.

Strije su uobičajene u određenim okolnostima:

 • Mnoge žene dobijaju strije tokom trudnoće, jer se koža isteže na brojne načine kako bi napravila mesta za bebu u razvoju. Ovo stalno povlačenje i istezanje kože može izazvati strije na stomaku, strije na leđima i strije na nogama.
 • Strije se ponekad pojavljuju kada se brzo ugojite ili smršate. Tinejdžeri takođe mogu primetiti strije nakon naglog skoka rasta.
 • Kortikosteroidne kreme, losioni i pilule mogu uzrokovati strije smanjujući sposobnost kože da se rasteže.
 • Cushingov sindrom, Marfanov sindrom, Ehlers-Danlosov sindrom i drugi poremećaji nadbubrežne žlezde mogu izazvati strije povećavanjem količine kortizona u vašem telu.

Ko je u riziku od nastanka strija?

Rizik od razvoja strija se povećava u jednom od sledećih slučajeva:

 • Ako ste žena
 • Ako imate izrazito bled ten
 • Ako imate porodičnu istoriju strija
 • Ako ste trudni
 • Ako imate istoriju rađanja velikih beba ili blizanaca
 • Ako imate prekomernu težinu
 • Ako iskusite dramatičan gubitak ili povećanje telesne težine
 • Ako koristite kortikosteroidne lekove

Kako se dijagnostikuju strije?

Vaš lekar može reći da li imate strije jednostavnim pregledom kože i pregledom vaše istorije bolesti. Ako lekar sumnja da su vaše strije uzrokovane ozbiljnom bolešću, može zatražiti testove krvi, urina ili kože.

Koji medicinski tretmani su dostupni za strije?

Strije često gotovo nestanu s vremenom – izblede, istanje se i njihova vidljivost se smanji. Ako ne želite da čekate, postoje tretmani koji mogu poboljšati njihov izgled. Međutim, nijedan tretman ne može učiniti da strije potpuno nestanu.

Postoji nekoliko načina za poboljšanje izgleda strija:

 • Tretinoin krema deluje tako što obnavlja kolagen, vlaknasti protein koji pomaže koži da dobije elastičnost. Najbolje je koristiti ovu kremu za sveže strije koje su crvene ili ružičaste. Ova krema može izazvati iritaciju kože. Ako ste trudni, ne biste trebali koristiti kremu koja sadrži tretinoin.
 • Laserska terapija impulsnom bojom podstiče rast kolagena i elastina. Najbolje je koristiti ovu terapiju na svežim strijama. Pojedinci tamnije puti mogu doživeti promenu boje kože.
 • Frakcijska fototermoliza slična je laserskoj terapiji impulsnom bojom po tome što koristi laser. Međutim, deluje tako što cilja na manja područja vaše kože, uzrokujući manje oštećenja kože.
 • Mikrodermoabrazija uključuje poliranje kože sitnim kristalima kako bi se otkrila nova koža ispod strija. Mikrodermoabrazija može poboljšati izgled starijih strija.
 • Eksimer laser stimuliše proizvodnju boje kože (melanina) tako da strije bliže odgovaraju okolnoj koži.

Kako se osloboditi strija u kućnim uslovima?

Iako je malo verovatno da će strije u potpunosti nestati ako ih tretirate jednim od sredstava koje predlažemo u nastavku, ona će svakako pomoći da se strije brže istanje i izblede, te da stoga budu manje vidljive:

Vitamin A

Vitamin A se naziva retinoid. Retinoidi čine da koža deluje glatko i mlađe. Koriste se u mnogim lokalnim kozmetičkim kremama bez recepta.

Jednostavno korišćenje lokalnog ekstrakta vitamina A ili oralno uzimanje vitamina A može doprineti zdravlju i ukupnom izgledu kože. Ishrana bogata određenom hranom, poput šargarepe i slatkog krompira, takođe bi vam mogla pomoći da povećate nivo vitamina A.

Ne postoji lek koji će vas 100% rešiti strija, ali mnogi preparati mogu da pomognu da ublažite njihovu vidljivost (freepik.com)

U jednoj starijoj studiji iz 1996. godine, istraživači su identifikovali retinoide kao pomoć pri pojavi strija. Dalja istraživanja su i dalje neophodna da bi se identifikovali svi njihovi efekti na strije.

Šećer

Neki ljudi se kunu u šećer kao prirodnu metodu mikrodermoabrazije.

Mikrodermoabrazija koju izvodi dermatolog jedna je od retkih klinički dokazanih metoda za uklanjanje strija. Tako da ovaj kućni lek deluje vredan pokušaja.

Napravite šećerni piling kod kuće, kojim ćete trljati kožu:

 • Pomešajte jednu šolju šećera sa 1/4 šolje bademovog ulja ili kokosovog ulja. Mešajte dok ne dobijete teksturu vlažnog peska na plaži.
 • Dodajte malo limunovog soka.
 • Utrljajte smešu na deo tela gde se nalaze strije.
 • Ponovite nekoliko puta nedeljno dok ste pod tušem, pazeći da mešavinu trljate 8-10 minuta.

Aloe vera

Iako postoji malo kliničkih dokaza za aloe veru kao lek protiv strija, čista aloe vera je i prirodno lekovito sredstvo koje omekšava kožu. Zbog toga je idealan kućni lek za ublažavanje strija.

Svakodnevno nanosite čistu aloe veru iz biljke na strije nakon tuširanja.

Hijaluronska kiselina

Kolagen je protein u vašoj koži koji joj omogućava da održi oblik i izgleda zdravo. Kako starimo, količina kolagena u našem licu i telu se smanjuje.

Hijaluronskom kiselinom se može stimulisati proizvodnja kolagena. Hijaluronska kiselina se može apsorbovati konzumiranjem kapsula ili ekstrakta.

Kokosovo ulje

Budući da strije imaju izgled ožiljka od oštećenja kože, kokosovo ulje može pomoći u brzom zaceljivanju izgleda vaše kože.

Kokosovo ulje je proučavano zbog svojih lekovitih svojstava i zaključeno je da smanjuje vreme zaceljivanja rana na koži. Svakodnevno nanošenje devičanskog kokosovog ulja na strije moglo bi izbledeti strije i učiniti ih manje vidljivim. Osim ako niste alergični na kokos, ovo ulje se smatra bezbednim.

Šta možete učiniti za lečenje strija?

Postoji mnogo proizvoda i postupaka koji obećavaju uklanjanje strija, ali nema nijednog koji se do sada pokazao efikasnim. Vlaženje kože može pomoći u ublažavanju svraba koji izazivaju strije. Nanošenje losiona za samotamnjenje na strije je privremeni način da smanjite razliku u boji između vaše normalne kože i strija.

Kako sprečiti strije?

Ne postoji način da potpuno sprečite strije, čak i ako redovno koristite losione i kreme. Međutim, održavanjem zdrave telesne težine, pravilnom ishranom i redovnim vežbanjem može pomoći u sprečavanju strija uzrokovanih naglim povećanjem ili gubitkom težine.

Podelite
Facebook
Twitter
Pinterest
Najnovije
Kako sačuvati i poboljšati vid?

Kako starimo polako slabi i naš vid. Nekada je to zbog genetike ili urođenih stanja oka, a nekada je razlog što ga nismo dobro čuvali

Pročitajte još...