Zašto su fasete bolje rešenje od izbeljivanja zuba?

Sadržaj
Zašto su fasete bolje rešenje od izbeljivanja zuba

U stomatološkoj praksi se svakodnevno sreću sa pitanjem: Kako izbeliti zube? Pravi odgovor na ovo pitanje može da se dobije samo u stomatološkoj ordinaciji. Jedino stomatolozi znaju kako da bezbedno i efikasno izvrše tu intervenciju na zubima. Preporuka stomatologa je da se radi nekom od tehnika za izbeljivanje ili fasetama za zube. Tehnike izbeljivanja su odavno dostupne i dobro poznate pacijentima. O fasetama se manje zna, u tekstu saznajte više o fasetama za zube. Napravite razliku i odaberite tehniku koja Vama najviše odgovara.

Nekoliko tehnika izbeljivanja zuba u stomatološkim ordinacijama

Najbrži i najefikasniji način izbeljivanja zuba u stomatološkoj ordinaciji je izbeljivanje laserom. Danas se u ordinacijama koriste najnapredniji laserski sistemi koji kao sredstvo za izbeljivanje koriste karbamid-peroksid u koncentraciji 38-40%. Karbamid-peroksid je u obliku gela koji se nanosi na zube a njegovo dejstvo aktivira pomoću svetlosti lasera. Kiseonik koji se oslobadja iz aktiviranog gela prodire u strukturu zuba i u procesu oksidacije odstranjuje pigmente sa površine zuba. Metoda je bezbedna po zdravlje pacijenta i strukturu zuba. Slično laserskom izbeljivanju je izbeljivanje lampom za izbeljivanje. Ono traje duže i zbog samog postupka je komplikovanije. Lampa lako dolazi u dodir sa sluzokožom usta pa je neophodno zbog potencijalnih oštećenja zaštititi sluzokožu usne duplje. Nastariji način ordinacijskog izbeljivanja je izbeljivanje gelom, danas je to najmanje efikasna tehnika izbeljivanja.

Koliko traje efekat izbeljivanja stomatološkim tehnikama?

Efekat izbeljivanja najviše zavisi od početne nijanse boje zuba. Pacijentima  koji nemaju genetski predodredjene sivkaste ili braonžute zube, naprednom tehnikom izbeljivanja laserom mogu da postignu belu ili čak bisernobelu boju zuba. Primena lampe ne garantuje tako biserno-beli osmeh, a izbeljivanje gelom je najmanje efikasna metoda. Neke namirnice poput crvenog vina, zelenog i crnog čaja, kurkume, mogu brzo da preboje zube. Kada se postigne taj biserno-beli sjaj, uz pravilno održavanu oralnu higijenu, izbegavanje  cigareta, hrane i pića sa jakim pigmentima, efekti izbeljivanja mogu da traju.  Zubi posle nekog vremena prirodno vraćaju svoju boju, zato se postupak izbeljivanja ponavlja jednom godišnje. Problem su zubi koji se ni jednom tehnikom ne mogu izbeliti zato što imaju genetsko urodjeni sivkasti ili braonžuti pigment. ’Za takve zube jedino rešenje su fasete, ljuspice koje se navlače na prednji deo zuba i  trajno menjaju njegovu boju u belu. U narednim redovima saznajte više o fasetama za zube.

Prednost faseta u odnosu na izbeljivanje

Pacijentima koji nisu zadovoljni bojom zuba stomatolozi prvo preporuče neku od tehnika izbeljivanja. Mnogi nisu zadovoljni efektima čak i posle nekoliko ponavljanja. Za pacijente kojima nisu beli zubi, a probali su puno puta izbeljivanje zuba, fasete su rešenje problema. Fasetama se ne koriguje samo boja zuba, već njegov oblik i veličina. Idealno su rešenje za okrnjene a zdrave zube, razmak izmedju zuba, za savršeni osmeh koji se teško postiže izbeljivanjem. Ukoliko se kod okrnjenih zuba rade krunice fasete se savršeno uklapaju sa njima zato što se rade od istog materijala. Saznajte više o fasetama za zube

Ugradnja faseta nije invanzivno rešenje

Postupak postavljanja faseta je takav da se lepe samo na prednju površinu zuba. Pre njihovog postavljanja nisu nužne nikakve invanzivne radnje poput popravke, vadjenja ili ugradnje nekih šrafova koji će ih držati. Zub se minimalno brusi ili se ne brusi uopšte, tako se štedi zubno tkivo a desni čuvaju od povlačenja. Lepljenje na prednjoj površini ne utiče na položaj zuba, ne menja se zagrižaj i nema privikavanja na drugačije žvakanje. Postupak ugradnje faseta ne utiče na iritaciju desni. Desni ostaju zdrave bez mogućih alergija koje mogu da prouzrokuju štetne reakcije po organizam. Ako vas zanimaju detaljnije informacije  saznajte više o fasetama za zube i obezbedite sebi jedinstven osmeh.

Jednostavna i bezbolna ugradnja

U nekim stomatološkim ordinacijama kažu da su dovoljne četiri posete u sedam dana kako bi se završio ceo postupak ugradnje faseta koji će dovesti do željenog osmeha. Na prvom pregledu se radi detaljan pregled zuba, pacijenti treba da donesu i ortopan kako bi stomatolog imao potpunu sliku o zdravlju zuba. Analiziraju se želje pacijenta i ukazuje na loše navike koje bi mogle da ugroze efekat i dugotrajnost faseta. Na prvom pregledu se pacijent obavezno fotografiše. Najvažniji deo prvog pregleda je odredjivanje modela faseta, materijala i boje. Pošto se pacijentu postavi model, on treba da donese važnu odluku: zadovoljan je modelom ili bi nešto da menja. Sve što bi da koriguje mora da kaže tokom probe modela. Do sledećeg dolaska pacijent nosi te privremene fasete koje mu pomažu da se lakše prilagodi novoj situaciji. Naredna poseta podrazumeva finalnu probu pred cementiranje. Tada se koriguju sitni nedostaci kako bi već sutradan fasete mogle da se cementiraju. Cementiranje je najkomplikovanija faza u postavljanju fasete i zbog toga se radi u anesteziji. Dobro odradjene fasete mogu da traju više od deset godina, odlično imitiraju prirodne zube. Ne primećuje se da je radjena bilo kakva korekcija a osmeh je blistav, beo i savršen.

Slika preuzeta sa: pexels.com

Podelite
Facebook
Twitter
Pinterest
Najnovije
Kako organizovati muziiku za svadbu?

Iza svake ceremonije venčanja kriju se meseci i meseci planiranja, korigovanja, pregovaranja, ali i stresiranja. Jedno od pitanja koje neretko zadaje najveće glavobolje organizatorima svadbe

Kako spakovati dete za ekskurziju?

Svaka stvar u koferu ima svoju svrhu, a roditelji znaju koliko je važno decu opremiti sa neophodnim osnovama za bezbrižno i srećno putovanje. Od dobro

Pročitajte još...