Kako dati otkaz?

Sadržaj
Kako dati otkaz?

U nekom trenutku svoje karijere, možda ćete odlučiti da podnesete ostavku na ulogu koju ste svojevremeno prihvatili. Bez obzira napuštate li posao jer ste prihvatili priliku kod drugog poslodavca, selite se iz grada, odlučili ste da se samozaposlite ili iz drugih razloga, odluka o napuštanju posla može biti izazov. Otkaz nije prijatan, stoga možete biti u nedoumici kako dati otkaz bez da spalite sve mostove za sobom.

Verujemo da želite da ostanete u korektnim odnosima sa timom sa kojim ste do juče sarađivali, zato otkaz treba da uručite pažljivo i odmereno.

Pripremili smo za vas korake koji će vam pomoći da pravilno date otkaz, sa što manje neprijatnosti, a da pritom ispoštujete otkazni rok i vašeg poslodavca.

Počnite tako što ćete odlučiti da li je pravo vreme

Odvajanje vremena za analitičko razmišljanje zašto, kada i kako biste trebali napustiti posao može vam osigurati da donesete najbolju moguću odluku. Takođe, možete pronaći nove poslovne mogućnosti i graciozno napustiti svoju trenutnu ulogu. 

Čak i ako se osećate frustrirano, odvojite vreme da pažljivo izvažete prednosti i nedostatke napuštanja posla. Ako se osećate neispunjeno sa dodeljenim odgovornostima ili ste preopterećeni svojim radnim obavezama, razmislite da porazgovarate o tome sa vašim direktnim nadređenim, da biste utvrdili da li oni mogu pomoći u ublažavanju problema.

Davanje otkaza je stresno iskustvo. Učinite to odmereno, ljubazno i profesionalno (freepik.com)

Ako aktivno tražite drugu priliku, možda je najbolje da sačekate dok zvanično ne prihvatite drugu ponudu za posao, pre nego što podnesete ostavku na trenutnoj funkciji. U suprotnom, možete se suočiti sa neplaniranom prazninom u zaposlenju koja bi mogla uticati na vaše finansije, osiguranje i druge benefite.

Jednom kada odlučite da ste spremni da date otkaz, budite sigurni da je razgovor koji vodite sa nadređenim ljubazan i profesionalan. Poslodavci prepoznaju da zaposleni ponekad žele da se bave novim poduhvatima, a profesionalnim delovanjem možete ostati u dobrim odnosima i održavati vezu koja može dovesti do budućih prilika.

Obavestite poslodavca o otkazu najmanje dve nedelje unapred

Obaveštenje od dve nedelje unapred je uobičajeno vreme koje treba dati poslodavcu pre nego što odete, odnosno otkazni rok kada radnik daje otkaz. Međutim, ako ste potpisali ugovor o radu, uverite se da poštujete pravila u vezi sa vremenskim formatom obaveštenja o otkazu.

Zakon o radu, Član 178, kaže sledeće:

„Zaposleni ima pravo da poslodavcu otkaže ugovor o radu.

Otkaz ugovora o radu zaposleni dostavlja poslodavcu u pisanom obliku, najmanje 15 dana pre dana koji je zaposleni naveo kao dan prestanka radnog odnosa (otkazni rok).

Opštim aktom ili ugovorom o radu može da se utvrdi duži otkazni rok ali ne duži od 30 dana.“

U zavisnosti od vaše dostupnosti, možda ćete biti spremni da ostanete duže od uobičajenog dvonedeljnog perioda – posebno ako vaš novi posao ne započinje za nekoliko nedelja ili prelazite na samozapošljavanje. Bez obzira na dužinu obaveštenja koje pružate, obavezno obavestite poslodavca što je pre moguće i uključite ove podatke u svoje pismo o otkazu.

Napišite pismo o otkazu

Napišite kratko ostavku. Obavezno uključite sledeće elemente:

  • Izjava da dajete otkaz
  • Datum stupanja na snagu vašeg otkaza
  • Zašto odlazite (opcionalno)
  • Zahvalnica (opcionalno)
  • Potpis

Pošaljite povratne informacije o tome zašto odlazite

Iako ne morate da navodite razlog napuštanja posla, supervizoru i drugom rukovodećem osoblju može biti korisno da to znaju i razumeju. Najbolji način za to je razgovor sa vašim menadžerom za ljudske resurse (HR služba). U nekim slučajevima predstavnik za ljudske resurse može da zakaže intervju kako bi vas pitao o vašem iskustvu sa kompanijom i zbog čega ste odlučili da odete, kao i povratnim informacijama o politikama kompanije, kulturi i prednostima.

Prethodno pripremite ono što ćete reći na ovom sastanku kako biste mogli da pružite konstruktivne povratne informacije. Zapamtite, cilj je održavati pozitivne odnose sa bivšim poslodavcima, tako da ćete želeti da budete iskreni i profesionalni.

Čak i ako vaš tim za ljudske resurse ne zakaže otkazni intervju, razmislite o tome da se obratite članu tima kako biste razgovarali o povratnim informacijama koje imate i razlozima za odlazak. Ako vaš razlog otkaza proizilazi iz problema sa određenim osobljem, HR može raditi na rešavanju problema.

Zakažite sastanak sa predstavnikom ljudskih resursa i / ili supervizorom

Umesto da šefu uputite email ili da im dopustite da sazna za vaš odlazak od zaposlenih iz HR-a, razmislite o zakazivanju sastanka jedan na jedan. U zavisnosti od vašeg odnosa sa vašim nadređenim, ovo bi mogla biti izvrsna prilika da im se zahvalite na mogućnostima koje su vam pružili i sarađujete na planu završavanja konačnih projekata pre nego što odete.

Zahvalite se poslodavcu i članovima tima pre nego odete (freepik.com)

Iako je zakazivanje sastanka licem u lice dobar bonton, imajte na umu da to nije neophodno. Ako nemate pozitivan odnos sa nadređenim ili ste zabrinuti kako će on reagovati, možda ćete prvo želeti da razgovarate sa kadrovskom službom.

Bez obzira na koji način obavestite svoje kolege, obavezno napišite, odštampajte i potpišite službeno pismo o ostavci. Većina organizacija zahteva ovaj dokument kao deo otkaznog procesa, pa će njegovo kompletiranje omogućiti uglađenije iskustvo.

Završavanje radnih obaveza

Nakon što obavestite poslodavca o otkazu, verovatno će vam ostati dve nedelje (ili više) u vašoj ulozi pre službenog odlaska. Za to vreme ćete želeti da dovršite stalne projekte i sarađujete sa supervizorom kako biste utvrdili ko treba da preuzme bilo koji posao koji nećete moći da dovršite u vašem obaveštenju.

Dokumentujte svoje svakodnevne zadatke, gde ste sačuvali važne datoteke, kako se koristi razna oprema i druge informacije ključne za vaš položaj. Ovo će osigurati da onaj ko vas zameni doživi nesmetan prelaz.

Ako odlazite od trenutnog poslodavca na radno mesto kod konkurenta, budite spremni da se od vas može zatražiti da vratite opremu i napustite isti dan kada dostavite obaveštenje. Ovo je uobičajena praksa koja sprečava zaposlene da razmenjuju bilo koje podatke kompanije sa konkurentom.

Iskažite zahvalnost za pruženu priliku

U nekim slučajevima posao vam može biti više od pukog načina zarade. U zavisnosti od toga koliko dugo ste u nekoj organizaciji, možda ste razvili čvrste veze sa saradnicima i nadređenima, razvili nove veštine, probili se do pozicije na visokom nivou, preuzeli veće odgovornosti i odrasli u profesionalnom smislu.Vaša iskustva sa vašeg trenutnog posla verovatno su vam pomogla da zaradite novu priliku, pa je važno da pokažete svoju zahvalnost.

Odvojite vreme da se lično zahvalite saradnicima i liderima sa kojima ste blisko sarađivali. Ne samo da je ovo deo poslovnog bontona, već vam takođe može pomoći u razvoju mreže poslovnih saradnika. Nikad ne znate kada ćete možda moći da pomognete bivšem kolegi da pronađe novu priliku i obrnuto.

Gotovo svi odluče da napuste posao u nekom trenutku svoje profesionalne karijere. Ako odvojite vreme da se pripremite, osmislite otkaz i isplanirate poslednje dane ili nedelje sa kompanijom, možete obezbediti prijateljski odlazak i nesmetan prelaz za sve uključene.

Podelite
Facebook
Twitter
Pinterest
Najnovije
Kako organizovati nezaboravan događaj

Planiranje proslave može biti veoma uzbudljiv i kreativan proces, ali takođe može biti i izazov za organizatore. Bez obzira da li se radi o proslavi

Pročitajte još...