Kako dizajnirati energetski efikasne poslovne prostore

Sadržaj

Iako se uređenje poslovnih prostora često smatra jednim od ključnih koraka za uspešno vođenje posla, mnogi preduzetnici i dalje nisu raspoloženi da se posvete ovim stvarima na adekvatan način. Razlog tome je vrlo jednostavan – svi su spremniji da ulože svoj novac, vreme, trud i energiju u nešto što će im doneti profit umesto u nešto što lepo izgleda. Ipak, ako samo malo razmislite o tome kako uređenje vašeg poslovnog prostora utiče na vaše zaposlene i na sve one sa kojima sarađujete, od poslovnih partnera do klijenata, shvatićete da je ovo tema kojoj se morate posvetiti. Štaviše, ako joj pristupite na jedan odgovoran način, odnosno ako unesete ideje koje će pomoći energetskoj efikasnosti vašeg prostora, efekat koji ćete dobiti biće još konkretniji i važniji. Stoga, ako i vama treba pomoć da istražite predloge za energetski efikasne poslovne prostore, evo nekoliko predloga koje biste mogli da razmotrite.

Zeleni zid

Ovo je jedna od onih ideja koje izgledaju previše komplikovano i kompleksno da bi se zaista mogla izvesti u stvarnosti, ali ako istražite šta su zeleni zidovi i zbog čega su važni, shvatićete da vam njihovo pravljenje zapravo i ne predstavlja toliko velik problem. Ukratko, ovo je koncept koji prenosi ideju bašte na vertikalni prostor i pretvara jedan ili više zidova u vašem radnom okruženju u improvizovanu zelenu površinu. Ovo možete da uradite na više načina, zavisi koliko novca želite da uložite u ovu stavku, ali jedan od najjednostavnijih načina jeste da vam neko napravi plitak drveni okvir u koji ćete staviti sitnije cveće i biljke, i potom sve to zajedno okačiti na zid. Tako će vaš radni prostor postati zdraviji i zeleniji, ali i vizuelno privlačniji, zbog čega je ova ideja korisna na više različitih nivoa.

Nova stolarija

Verovatno najbolji način da učinite svoj radni prostor energetski efikasnijim jeste da zamenite staru i dotrajalu stolariju novom. Ovo je naročito važno u kancelarijama u kojima boravi mnogo ljudi, a koje imaju problema sa izolacijom i dihtovanjem prozora. Zbog toga će novi prozori učiniti ovaj prostor prozračnijim i efikasnijim, i pomoći će vam da koristite manje energije za zagrevanje i hlađenje. Ako vam se ova ideja dopadne, možete da razmislite o tome da zamenite i ulazna vrata. Ukoliko vam se ne sviđa ideja masivnih vrata, uvek možete da pronađete neka manja, a pouzdana ulazna vrata za kuću, na primer, koja će učiniti vaš poslovni prostor prijatnijim i manje formalnim.

Novo osvetljenje

Iako će novi prozori uneti novu dozu prirodne svetlosti i svežeg vazduha u vaš radni prostor, svakako razmislite o tome da promenite postojeće osvetljenje. Umesto starih sijalica koje nepotrebno troše energiju, počnite da koristite nove LED sijalice koje je dugoročno štede. Ove sijalice mogu se pronaći u različitim veličinama, bojama i oblicima, kao i u formi LED traka i pozadinskog osvetljenja, a sve to će vam pomoći da osvežite kancelarijski prostor i učinite ga uzbudljivijim.

Koristite prirodne materijale

Bilo da se useljavate u novi poslovni prostor ili da renovirate stari, moraćete da potrošite veliku svotu novca za nov nameštaj i materijale koje ćete koristiti. No, pored novca, važno je da obratite pažnju na to da li je materijal koji birate prirodan ili ne. Ukoliko možete, uvek je bolje da izaberete prirodne i energetski efikasne materijale, bilo da se radi o jednostavnim izborima kao što su drvo i staklo ili pak reciklirani materijali kao što su pluta. Iako možda na prvi pogled ne shvatamo zašto je drvena stolica, na primer, bolja od plastične, primetićete razliku ako u svom poslovnom prostoru budete imali sto drvenih stolica umesto sto plastičnih – i vi ćete se osećati bolje, a i vaše okruženje će biti zdravije.

Ovo su samo neka od praktičnih rešenja koja možete da razmotrite prilikom opremanja energetski efikasnog poslovnog prostora. Počnite da istražujete ove ideje, pronađite one koje vam najviše odgovaraju i počnite da ih primenjujete što pre!

Slika preuzeta sa: freepik.com

Podelite
Facebook
Twitter
Pinterest
Najnovije
Kako organizovati nezaboravan događaj

Planiranje proslave može biti veoma uzbudljiv i kreativan proces, ali takođe može biti i izazov za organizatore. Bez obzira da li se radi o proslavi

Pročitajte još...