Kako izbeliti zavese brzo i jednostavno?

Sadržaj
Kako izbeliti zavese brzo i jednostavno?

Tkanine bele boje su najteže za održavanje, jer nakon svega nekoliko meseci i nekoliko pranja mogu da izgube svoju belinu. Voda u kojoj peremo veš je na većini područja Srbije puna kamenca, stoga i ne čudi da bele tkanine brzo postaju umrtvljene sive ili žućkaste boje. Ova pojava je podjednako iritantna bilo da je u pitanju garderoba, posteljina ili zavese. Dok pamuk možete otkuvavati, postavlja se pitanje kako izbeliti zavese, a ne oštetiti ih?

Dobra vest je da možete vratiti blistavu belinu vašim zavesama i bez upotrebe jakih hemijskih sredstava kao što je izbeljivač. Umesto toga isprobajte neko od ovih bezbednijih i manje toksičnih „uradi sam“ rešenja.

Natopite zavese limunovim sokom

Umesto da ubacite požutele zavese u mašinu za pranje veša, izbelite ih tako što ćete ih namočiti sokom citrusa – konkretno limuna. Marta Stjuart preporučuje da bele tkanine prokuvate sa komadićima limuna ili sa limunovim sokom. Pojačajte vatru dok voda ne provri, a zatim ostavite zavese da se natope oko sat vremena. Takođe možete dodati limunov sok u redovni ciklus pranja u veš mašini i postići ćete slične rezultate.

Iznesite zavese na sunce

Kada su vaše zavese (ili posteljina ili bilo koje druge bele tkanine) sveže oprane i vlažne, preskočite ciklus sušenja. Umesto da ih sušite u sušilici za veš, gde će biti izložene visokim temperaturama, ostavite ih na suncu da ih prirodno izbelite. Sunce će izbeliti vaše zavese bez neprijatnog mirisa i opasnosti od oštećenja od izbeljivača. Ako vam se nekad desilo da ste zaboravili nešto na suncu duže vreme, sigurno znate koliko njegovi zraci mogu da izbele.

Dodajte belo (alkoholno) sirće

Ako se pitate kako izbeliti zavese, predlažemo vam da pokušate da im povratite blistavu belinu dodavanjem doze belog sirćeta tokom ciklusa pranja. Belo sirće čak omekšava tkanine, a pritom vraća jasnu boju i daje blistavost.

Da li ste isprobali sodu bikarbonu?

Soda bikarbona se tokom decenija pokazala kao odličan kućni “lek” za brojne probleme, a naročitu upotrebu ima u kuhinji i kupatilu. Naime, soda bikarbona je poznata po tome što odlično uklanja masnoće i kamenac, a takođe je odgovor na pitanje kako izbeliti zavese!

Zavesama možete povratiti belinu uz pomoć sredstava koje imate kod kuće (freepik.com)

Pomoću domaće mešavine vode i sode bikarbone možete izbeliti zavese bez ikakvih dodataka u mašini za pranje veša. Kombinujte četiri litre vode sa jednom šoljom sode bikarbone i ubacite zavese ili belo rublje. Pustite da tkanina upije mešavinu, a zatim uključite na redovni ciklus pranja. Vaše zavese će biti sveže, čiste i blistavo bele. 

Pokušajte sa deterdžentom za mašinu za pranje sudova

Tajni alat za izbeljivanje krije se u vašoj kuhinji: sapun za mašinu za pranje sudova. Ekološki prihvatljiv deterdžent za mašinu za pranje sudova deluje na izbeljivanje belih tkanina, kao i na druge metode „uradi sam“. Jednostavno pomešajte deterdžent za mašinu za pranje sudova sa uobičajenim deterdžentom za pranje rublja i uključite na redovni ciklus mašinskog pranja.

Aspirin vraća belinu

Aspirin, odlična pomoć kod glavobolje i svih drugih bolova, uklanja sivkaste i žute mrlje sa vaših tkanina. Rastvorite pet tableta aspirina u vodi i dodajte požutele zavese u smešu. Pustite ih da se malo natapaju, a zatim ih ubacite u mašinu za pranje veša. Ipak, držite se podalje od obojenih sorti aspirina, jer bi vaše bele tkanine mogle da postanu šarene.

Dodajte malo plave boje

Iako može zvučati kontraproduktivno, dodavanje par kapljica plave boje vašim belim zavesama može da suzbije žute mrlje koje ova boja privlači. Potražite sredstvo za farbanje odeće u kućnim uslovima u lokalnim drogerijama ili apotekama i pažljivo pratite uputstva na boci – i u pogledu količine, i u pogledu načina upotrebe. Loša je ideja da direktno izlijete sredstvo na zavese ili da ga dodate u deterdžent jer biste na kraju mogli dobiti zavese koje su obojene u plavo ili imaju plave fleke.

Probajte izbeljivanje sa boraksom

Malo boraksa može delovati na povećanje efikasnosti vašeg uobičajenog deterdženta za veš, čineći ga efikasnijim u vraćanju čistoće i boje. To je takođe dodatak koji uklanja ostatke mrlja i omekšava vodu, te je stoga potencijalni odgovor na pitanje kako izbeliti zavese bez izbeljivača.

Preskočite deterdžent

Sa svakim ciklusom pranja veša vaše bele tkanine postaju opterećene deterdžentom i ostacima iz sušilice – a ti dodaci na vašim nekada svetlim tkaninama mogu stvoriti žutu ili sivkastu nijansu. Umesto besomučne upotrebe deterdženta, pustite zavese kroz jednostavan ciklus za pranje, bez deterdženta, sa malom količinom amonijaka, kako bi se uklonili svi nakupljeni ostaci.

Izbelite zavese hidrogenom

Uobičajena stavka u ormarićima za medicinu, vodonik peroksid (hidrogen) može udahnuti belinu i novi život vašim požutelim zavesama. Hidrogen je oksidator koji rastvara ostatke i posvetljuje bele tkanine na način sličan uobičajenim sredstvima za izbeljivanje u prodavnicama.

Da li znate neke druge “uradi sam” načine za posvetljivanje belih tkanina – zavesa, odeće i posteljine, bez upotrebe izbeljivača? Podelite ih sa nama u komentarima!

Podelite
Facebook
Twitter
Pinterest
Najnovije
Kako organizovati nezaboravan događaj

Planiranje proslave može biti veoma uzbudljiv i kreativan proces, ali takođe može biti i izazov za organizatore. Bez obzira da li se radi o proslavi

Pročitajte još...