Kako izbeliti zavese?

Sadržaj
Kako izbeliti zavese?

Kada ih prvi put okačite, bele zavese čine da prostor izgleda svetlije i lepše. Međutim, neće proći dugo vremena i vaše snežno bele zavese će dobiti žućkastu ili sivu nijansu. Ovo je naročito čest slučaj kada su okačene na prozorima koji dobijaju veliku količinu direktne sunčeve svetlosti ili ako neko puši u kući. 

Korišćenje izbeljivača je najlakši način kako izbeliti zavese i vratiti im njihov nekadašnji sjaj, ali samo pod pretpostavkom da su napravljene od izdržljive tkanine.

Danas se bavimo pitanjem kako izbeliti zavese koje su promenile ton – i kako to učiniti bezbedno.

Ustanovite tip tkanine od koje je zavesa napravljena

Tip tkanine je uvek važan faktor kada tražite najbolji način kako izbeliti zavese. Metoda izbeljivanja koja je bezbedna za pamuk može oštetiti sintetičke materijale, delikatnu čipku ili čak svilene zavese. Pošto svega par kapi izbeljivača može uništiti izgled vaših zavesa, najbolja strategija je da utvrdite šta je bezbedno koristiti na datom materijalu.

Ukoliko ste kupili “gotovu zavesu”, potražite etiketu koja može biti skrivena duž šava na zadnjoj strani ili pogledajte deklaraciju na kutiji. U krajnjoj liniji možete se obratiti proizvođaču za predloge o nezi i čišćenju. Na deklaracijskoj etiketi nećete naći trik kako izbeliti zavese, ali imaćete jasne instrukcije glede održavanja. Znaćete da li se tkanina može prati u mašini i da li je bezbedno na njoj upotrebiti izbeljivač.

Ako ste kupili zavese “na metar”, što je čest slučaj, a niste sigurni da li je materijal sintetički ili prirodni, pitajte za savet prodavce u prodavnicama tkanina.

Ako ne možete da utvrdite od kojeg je materijala zavesa napravljena, budite oprezni. Počnite tako što ćete očistiti i osušiti samo mali ugao tkanine pre nego što operete celu površinu. 

U potpunosti preskočite izbeljivač ako su vaše zavese napravljene od vune ili delikatne tkanine poput svile ili brokata ili ako su ukrašene perlama ili drugim ukrasima. Ovakve tkanine je najbolje odneti na hemijsko čišćenje, umesto eksperimentisanja u kućnim uslovima.

Koje vrste izbeljivača postoje?

bele zavese u spavaćoj sobi
Uz malo truda vaše zavese će imati predivnu blistavo belu nijansu, kao kada ste ih prvi put okačili (shutterstock.com)

Ljudi obično koriste izbeljivač da bi posvetlili belu odeću koja je dobila neugledan žućkasti ili sivi ton. Izbeljivač može uspešno da izbeli belu tkaninu, tako da je to verovatno prvi proizvod na koji pomislite kada pokušavate da izbelite zavese. 

Ključna prednost izbeljivača sa hlorom je ta što je bezbedan za upotrebu sa mnogo uobičajenih i izdržljivih tkanina, uključujući pamuk, poliester i lan. Možete ga koristiti za izbeljivanje belih peškira i osvetljavanje belih zavesa sve dok nisu napravljene od delikatnije tkanine poput čipke.

Alternativa je izbeljivač na bazi kiseonika, koji se takođe naziva izbeljivač bez hlora. Generalno je bezbedan za upotrebu na svim tkaninama koje se peru u mašini, uključujući obojene tkanine i one napravljene od spandeksa. Paneli za zavese retko sadrže spandeks i verovatno niste zabrinuti za prenos boje sa vašim belim zavesama, jer ih perete same. 

Međutim, bitno je da imate na umu da su neke tkanine od kojih se prave zavese tretirane nekom vrstom završne obrade koja postaje žuta kada je izložena izbeljivaču sa hlorom. Ako vaše bele zavese imaju etiketu za čišćenje na kojoj piše „samo izbeljivač bez hlora“, koristite izbeljivač na bazi kiseonika da biste ih izbelili.

Kako se koristi izbeljivač za zavese?

Uvek razblažite izbeljivač vodom pre nego što ga pustite da dodirne tkaninu. Nerazređeni izbeljivač će spaliti tkaninu. Ona neće buknuti u plamenu, ali njena vlakna će biti uništena. Ako je malo jače povučete, pocepaće se. Za najbolje rezultate, počnite natapanjem zavesa u rastvor od 1/4 šolje izbeljivača i 4 litre tople vode. 

Nakon otprilike 10 minuta namakanja, operite zavese u mašini za pranje veša toplom vodom, običnim deterdžentom i oko 3/4 šolje izbeljivača. Ako vaša mašina nema dozator za izbeljivač, pustite vodu i umešajte izbeljivač pre nego što prebacite zavese u mašinu za pranje veša umesto da sipate čisto izbeljivač preko tkanine. Ako ne želite da rukujete tečnim izbeljivačem, rastvorite tablete izbeljivača u vodi da biste dobili isti efekat.

Više načina kako izbeliti zavese

Želeli biste da izbegnete korišćenje izbeljivača u potpunosti? Osim ako proizvođač nike naglasio drugačije, generalno je bezbedno koristiti iste proizvode na zavesama koje biste koristili za posvetljavanje bele odeće:

  • Kako biste posvetleli i izbeleli zavese dodajte 1 šolju vodonik peroksida u toplu vodu i deterdžent pre mašinskog pranja zavesa.
  • Dodajte kesicu praška za pecivo ili sode bikarbone u spremnik za prašak za veš i operite zavese na uobičajeni način.
  • Napravite rastvor od četiri kašike sode bikarbone i dve šolje sirćeta. Razblažite ga toplom vodom i potopite zavese pola sata. Sirće i soda će ukloniti ružan ton boje, ali i sve neprijatne mirise na vašim zavesama. Nakon toga operite zavese na uobičajeni način.
Podelite
Facebook
Twitter
Pinterest
Najnovije
Kako organizovati nezaboravan događaj

Planiranje proslave može biti veoma uzbudljiv i kreativan proces, ali takođe može biti i izazov za organizatore. Bez obzira da li se radi o proslavi

Pročitajte još...