Kako koristiti klima uređaj za grejanje i koju vrstu izabrati?

Sadržaj
Klima uređaj dnevni boravak

Većina ljudi misli da klima uređaji služe samo da ohlade prostoriju. Međutim, savremene klime mogu regulisati temperaturu u vašem domu kako leti tako i zimi. One jednostavno mogu menjati svoju osnovnu funkciju, menjajući smer klimatizacije. Tokom leta mogu hladiti vaš dom, a  tokom hladnih jesenjih i zimskih dana mogu ga zagrevati.

Danas se najčešće u prodavnicama tehničke robe mogu pronaći klima uređaji koji imaju reverzibilni ciklus. To znači da se mogu ponašati kao rashladna, ali i kao grejna tela. Dakle, ako vam je hladno u stanu možete uključiti režim grejanja.

Saveti za pravilno korišćenje klima uređaja za grejanje

Kako biste izvukli maksimum iz vašeg grejno/rashladnog uređaja nije dovoljno samo ga pokrenuti. Pre svega potrebno je redovno ga održavati i pravilno koristiti. Evo nekoliko saveta kako da to uradite.

#1 Očistite klima uređaj

Pre nego počne grejna sezona detaljno očistite uređaj. Filteri koji se nalaze unutar klime sakupljaju prljavštinu i druge čestice koje mogu biti uzrok nastanka buđi. To može da šteti vašem zdravlju, ali i da bude opasnost od izbijanja požara kada nečistoća počne da se zagreva. Ipak pre nego počnete sa čišćenjem pročitajte uputstvo proizvođača o pravilnom rukovanju i čišćenju uređaja.

#2 Odaberite pravu temperaturu

Što se tiče optimalne temperature, klima uredjaji treba da budu podešeni tako da održavaju 20 do 22 stepena u prostoriji. Zapravo, može i stepen ili dva više, jer se merač nalazi unutar uređaja i pokazuje uglavnom do dva stepena višu temeperaturu nego što ona zaista jeste u sobi. Ova temperatura, pa čak i koji stepen niže je idealna za normalno funkcionisanje klima uređaja u kući, kažu stručnjaci. Osim toga, svaki stepen preko može povećati potrošnju energije do 10%.

#3 Prebacite se na automatski režim rada

Najbolje bi bilo da režim grejanja podesite na automatski mod. Ova funkcija omogućava uređaju da konstantno održava željenu temperaturu. Drugim rečima, ventilator će raditi najmanje vremena pri najsporijoj brzini, što će za rezultat imati uštedu električne energije i manji račun za struju.

#4 Usmerite krila nadole

Usmeravanjem krila nadole obezbeđujete optimalnu cirkulaciju vazduha. Prema zakonima fizike, poznato je da se hladniji vazduh nalazi u donjim delovima prostorije i da se kako se zagreva kreće naviše. Usmeravanjem krila jedinice za klimatizaciju topli vazduh ćemo poslati u niže delove prostorije i tako ravnomerno grejati sobu. Ne zaboravite da ih u leto vratite nagore.

#5 Servisirajte klima uređaj redovno

Proizvođači klima uređaja obično preporučuju servisiranje jednom godišnje. Na taj način garantuju da će aparat raditi ispravno u garantovanom roku i da će biti energetski najefikasniji. Redovnim održavanjem i servisiranjem mogli biste izbeći nepravilan rad uređaja i popravke koje mogu biti prilično skupe.

Koji model klima uređaja izabrati?

Kako biste brzo i lako zagrejali vaš dom potrebno je da imate dobru izolaciju prostorije, grejno telo koje odgovara površini prostorije koju želite da zagrevate, ali i odgovarajuću vrstu sistema za zagrevanje. Kada je reč o klima uređajima generalno postoje dve vrste koje možete koristiti za zagrevanje vaših prostorija. Prvi je klasična klimatizaciona jedinica, a druga je inverter klima uređaj. I jedna i druga imaju svojih prednosti i nedostataka.

Inverter klima uređaji

Na prvi pogled ova dva modela izgledaju slično. Međutim, postoje brojne razlike. Inverter klima može da radi na spoljašnjim temperaturama do čak -20⁰C. Kod ove vrste uređaja kompresor radi promenljivom brzinom. Na početku radi punim kapacitetom, a kako se približava zadatoj temperaturi, smanjuje brzinu rada. Shodno tome i brzina dostizanja zadate temerature u prostoriji je veća, drugim rečima, prostorija se brže zagreva.

Nivo buke je još jedna od prednosti ovog uređaja, što je opet povezano sa načinom rada. Ovaj model može stvarati i duplo manje buke od klasičnog modela. Ipak njegova najveća prednost je neverovatno velika energetska efiksanost. On može trošiti manje energije za čak 50% od klasičnog modela.

Klasični (neinverter) klima uređaji

Sa druge strane, klasični klima uređaji su značajno jeftiniji i to im je glavna prednost u odnosu na inverter klime. Mogu da zagrevaju prostorije pri spoljanjim temeraturama do -5⁰C. Ali ako u vašem domu imate drugi glavni sistem zagrevanja, onda vam one vam sasvim dobro mogu poslužiti za dogrevanje u danima kad temerature nisu preterano niske.

Da zaključimo, korišćenje klima uređaja kao grejnog tela u toku hladnih meseci je sasvim razuman izbor, pogotovo kada su u pitanju inverter klime. Ova vrsta uređaja će u vašu prostoriju ubaciti čist topao vazduh i držati temperaturu na optimalnom nivou. Ono što vi treba da uradite jeste da na daljinskom uravljaču pritisnete dugme za uključivanje i da ih redovno održavate, kako biste mogli da uživate u vašem toplom domu.

Podelite
Facebook
Twitter
Pinterest
Najnovije
Kako organizovati muziiku za svadbu?

Iza svake ceremonije venčanja kriju se meseci i meseci planiranja, korigovanja, pregovaranja, ali i stresiranja. Jedno od pitanja koje neretko zadaje najveće glavobolje organizatorima svadbe

Kako spakovati dete za ekskurziju?

Svaka stvar u koferu ima svoju svrhu, a roditelji znaju koliko je važno decu opremiti sa neophodnim osnovama za bezbrižno i srećno putovanje. Od dobro

Pročitajte još...
Kako očistiti srebrni nakit?

Kako očistiti srebrni nakit?

Neko vreme niste nosili nakit od srebra i on je potamneo? Mrzi vas da idete do zlatare, da odnesete nakit na profesionalno čišćenje? Ne brinite.