Kako odabrati i organizovati ormar

Sadržaj

Izbor novog garderobera je zahtevan posao. S jedne strane, spoljašnjost treba uklopiti u ostatak enterijera kao i lični ukus vlasnika, dok s druge strane vaš ormar mora biti izuzetno funkcionalan, kako biste na najbolji način skladištili sve što ste zamislili.

Morate znati da je dobra organizacija ormara ključna za njegovu funkcionalnost. Ako su police, šipke i fioke pažljivo odabrane, mnogi vlasnici mogu uživati u urednom garderoberu duže od jedne decenije.

Koje stavke je neophodno razmotriti uoči kupovine ormara?

Donosimo vam par najvažnijih pitanja, na koja treba dati odgovor pre konačne odluke o izboru:

  • Gde će stajati ormar? Većina garderobera ima stalno mesto u spavaćoj sobi svog vlasnika. Izmerite predviđeni prostor, uzevši u obzir nagibe, uglove i krivine zidova. Vrlo je korisno napraviti skicu na osnovu koje ćete odrediti maksimalne moguće dimenzije vašeg novog ormara. Obratite pažnju i na položaj ostalog nameštaja u sobi kako biste izbegli neprijatna iznenađenja.
  • Ko treba da koristi ormar? Mnogi ljudi pretpostavljaju da će garderober koristiti sami ili sa partnerom, ali se posle nekog vremena tu nađu i stvari od dece ili unuka. Iz tog razloga pažljivo odredite čije će stvari tu biti smeštene, ali i ostavite prostor kojem će i vaši gosti moći da pristupe i privremeno odlože svoje stvari.

Potrebna širina ormara iznosi:

  • Za samce – 1,50 m
  • Za parove – najmanje 2,50 m
  • Za porodice – minimalno 3,50 m
  • Za decu – od 0,70 m
  • Za starije – oko 2,00 m.
  • Gde ćete ormar i vi biti za deset godina? Kupovina novog ormara nije jeftino zadovoljstvo. Stoga je vredno planirati unapred. Vremenom se nakupi više stvari za skladištenje ili se broj članova koji garderober koriste uvećava, tako da biste trebali razmisliti o potencijalnom proširenju u okviru iste prostorije, ili postavljanju novog ormara u nekoj od ostalih soba ili  hodniku.
  • Postavljanje prioriteta – šta tačno očekujete od novog ormara? Ovde ćemo ponoviti – planirajte prostor i napravite skicu organizacije ormara, na osnovu stvari koje planirate skladištiti u njemu. Što su police, pregrade, šipke za vešanje i fioke logičnije kombinovane, to će garderober biti praktičniji za upotrebu i funkcionalniji. Procenite šta vam je trenutno najčešće u upotrebi, pa za te stvari planirajte prostor na dohvat ruke – u sredini, i u visini očiju. Ovo se uvek može menjati u zavisnosti od doba godine i ostalih faktora.
  • Kako ormar treba spolja da izgleda? Za harmoničan utisak o prostoriji, ukoliko kupujete samo ormar, novi komad nameštaja mora se skladno uklopiti u okolni enterijer. Razmislite o elementu ogledala kojima možete vizuelno proširiti prostor, a imaju i praktičnu upotrebu pri odevanju i kombinovanju odeće. Ako volite rustični ambijent, ormar od drveta ili furnira će biti idealan za vas. Za moderno okruženje birajte ormar sa frontovima visokog sjaja, koji ćete u boji stopiti sa zidovima. Vrlo je popularan i skandinavski stil – čistih, ravnih linija i svetlih, prirodnih tonova.

Pozivamo vas da pogledate izbor ormara u internet-prodavnicama, gde možete u miru upoređivati i kombinovati elemente, a sve na najjednostavniji način.

Podelite
Facebook
Twitter
Pinterest
Najnovije
Kako organizovati muziiku za svadbu?

Iza svake ceremonije venčanja kriju se meseci i meseci planiranja, korigovanja, pregovaranja, ali i stresiranja. Jedno od pitanja koje neretko zadaje najveće glavobolje organizatorima svadbe

Kako spakovati dete za ekskurziju?

Svaka stvar u koferu ima svoju svrhu, a roditelji znaju koliko je važno decu opremiti sa neophodnim osnovama za bezbrižno i srećno putovanje. Od dobro

Pročitajte još...