Kako urediti iznajmljeni stan bez velikih ulaganja?

Sadržaj
Kako urediti iznajmljeni stan?

Mnogi ljudi danas iznajmljuju stanove, naročito u većim gradovima. Kada iznajmljujete stan obično morate da se zadovoljite sa stanjem koje vidite. Logično, stan nije vaš i nećete ulagati basnoslovne sume novca u adaptaciju tuđeg prostora. Pritom, pitanje je i da li bi vlasnici to dozvolili, stoga je jednostavnije zažmuriti na neke nedostatke. 

Iako je istina da verovatno nećete moći da unesete velike promene u postojeće uređenje ili raspored, postoji mnogo načina da personalizujete iznajmljeni stan i učinite da pruži osećaj kao da vam je pravi dom. Privremena ažuriranja, kao što su svetiljke ili šabloni za pločice koji se mogu nalepiti, mogu uneti mnogo stila u vaš stan, ali najbolje je ipak da dobijete odobrenje od svog stanodavca pre nego što se upustite u projekat. Ako uredite stan na način koji će mu povećati vrednost, većina stanodavaca će ne samo odobriti već i biti zahvalna za vaš trud.

Isprobajte ove pristupačne „uradi sam“ metode kako urediti iznajmljeni stan i oplemenite vaš životni prostor – uživaćete u svakom danu boravka u izmenjenom i lepšem stanu:

Promenite izgled elemenata

Kako biste trenutno postigli drugačiji izgled iznajmljenog stana i dali mu na karakteru, osvežite kupatilo ili kuhinjske ormariće modernim ručkama za povlačenje. Samo budite sigurni da sačuvate originale, kako biste mogli da ih vratite na mesto kada se iselite. Potražite jeftine opcije kod prodavaca kao što je Ikea ili online.

Zamenite prekidače

Kako biste unapredili stil vašeg iznajmljenog doma, zamenite stare plastične poklopce prekidača za svetlo za nešto drugačije i finije. Uklonite poklopce kada vaš zakup istekne ili se obratite svom stanodavcu i pitajte da li ih ostavite sledećem zakupcu da uživa. 

Dodajte rozetu za luster

rozete rozetne luster
Stavite rozete na plafone, a možete čak i na zidove (shutterstock.com)

Ako imate lep luster istaknite ga rozetom. Rozete su izuzetno povoljne – mislimo na one izrađene od stiropora, naravno. Jednostavno se postavljaju, a obično su u beloj boji – ako želite jednostavno ih možete prefarbati u bilo koju drugu nijansu. Rozeta će dati dašak elegancije vašem stanu, a izuzetno je zanimljiva i kao zidni ukras – kupite više vrsta različitih rozeti i okačite ih jednu do druge na zidu, poput zanimljivih goblenskih ramova ili slika.

Postavite šablon za pločice

Sem ako baš imate sreće kuhinja u vašem iznajmljenom stanu verovatno baš i nije vaša kuhinja iz snova, ali možete je lako i brzo ulepšati. Kupite samolepljive šablone za pločice, u vidu nalepnica. Dolaze u raznim bojama, stilovima i dezenima. Listovi su otporni na vlagu i mogu se iseći makazama ili nožem, a zatim naneti preko boje, keramičkih pločica, ogledala ili tapeta. Jednog dana, ako bude trebalo da uklonite listove, zagrejte ih fenom da omekšaju lepljivu podlogu, a zatim ih ogulite. Neabrazivno sredstvo za čišćenje ili obično jestivo ulje namočeno na krpicu uklanjaju sve ostatke lepka.

Zamenite glavu tuša

glava tuša kupatilo
Promenite glavu tuša za maksimalni užitak tokom tuširanja (shutterstock.com)

Ne potcenjujte snagu nove glave tuša. Dajte svom kupatilu spa nadogradnju ii pretvorite svako tuširanje u uživanje. Glavu tuša takođe možete zameniti starom kada budete planirali da napustite iznajmljeni stan i poneti je sa sobom u novi. 

Ažurirajte osvetljenje.

Naravno, možete dodati vašem iznajmljenom stanu još jednu stonu ili pak podnu lampu, ali možete promeniti i lustere. Kupite zanimljivo osvetljenje sačinjeno od više sijalica, dodajte utičnici potenciometar kako biste u svakom momentu mogli da imate jačinu svetla koja vam odgovara. Prigušeno ili blistavo – izbor je vaš. Osvetljenje možete promeniti i u kuhinji i u kupatilu. Jednostavno dodajte LED cevi u ove prostorije i uživajte okupani belom svetlošću, jer igra svetla i senke zaista pravi razliku.

Uramite ogledalo

ram ogledalo
Uramite ogledalo i osvežite ceo enterijer (shutterstock.com)

Nemojte se zadovoljiti nezanimljivim, nedovršenim zidnim ogledalom u kupatilu. Umesto toga, uokvirite ga. Ramovi za ogledalo dostupni su u širokom dijapazonu stilova i nijansi, a koji ćete odabrati zavisi isključivo od vaših preferencija. Barokni ram ili pak moderni svedeni? Kako god želite. Ogledala daju dubinu prostoru i odlično izgledaju na zidovima malih stanova. Uramljeno ogledalo bi moglo izgledati toliko dobro da vas vlasnik zamoli da ga ostavite.

Iskoristite maksimum prostora

Kada ne možete da napravite nikakve strukturne promene, vreme je da budete kreativni sa postojećim izgledom. Razmislite o nedovoljno korišćenim prostorima kako biste bolje zadovoljili svoje potrebe. Prenamenite orman za kapute kao ostavu za tegle i kese, na primer, ili koristite plakar za posteljinu za skladištenje igračaka.

Prefarbajte zidove

Većina stanova za iznajmljivanje ima bež ili žuto-bele zidove. Neutralne boje odgovaraju većini ljudi, ali ako planirate da se zadržite neko vreme u ovom stanu, konsultujte se sa vlasnikom oko promene boje zidova. Svež sloj boje će vašem prostoru dati potpuno nov izgled, naročito ako upotrebite jake boje, kao što su duboka burgundi ili smaragdno zelena. Većina vlasnika stanova svakako kreči pre nego izda stan narednom zakupcu, stoga možete to učiniti umesto njega.

Podelite
Facebook
Twitter
Pinterest
Najnovije
Kako sačuvati i poboljšati vid?

Kako starimo polako slabi i naš vid. Nekada je to zbog genetike ili urođenih stanja oka, a nekada je razlog što ga nismo dobro čuvali

Pročitajte još...