3 metode pisanja sa kojima ćete kreirati sjajne tekstove baš svaki put!

Sadržaj
Metode pisanja

Prenošenje misli na papir (ili tastaturu) ponekad zaista zna da bude teško. Znate o čemu želite da pišete, imate na stotine ideja, ali kad počnete sve se čini nekako “zbrda-zdola”, nepovezano i slabo. Pisanje postaje lakše kada odaberete metode pisanja (ili proces) koje vam odgovaraju.

U ovom članku ćemo govoriti o tri metode pisanja koje vam mogu pomoći u pisanju. To su:

 • „Stolarska metoda“ koja daje obrise pre pisanja.
 • „Slobodni pisac“ počinje da piše bez ikakvih pravila.
 • „Metoda pletenja“ uređuje tekst dok ga piše.

Problemi sa pisanjem

Da li se i vama to desilo? 

U mislima ste već sastavili sledeći članak za vaš blog. Možda dok šetate psa ili na putu do posla. Osećate se uzbuđeno, jer tačno znate šta želite da napišete i mislite da će se to svideti vašim čitaocima.  Prepuni entuzijazma, stižete kući. Ali prvo treba da spremite večeru i okupate dete, a dok sednete za računar sledi fijasko…

Ne možete više da izrazite svoje misli rečima. 

Gde su nestale sve te reči koje ste imali u mislima tako dobro složene?

Imali ste tako sjajnu ideju, ali sada se osećate izgubljeno. Kako se to dogodilo? Da li je ideja koju ste imali zapravo bila loša? I zaboga gde je nestala? 

Pisanje nije kao sastavljanje police za knjige

Imate paket, koji dolazi sa uputstvima kako da delove pretvorite u policu za knjige. Iako u početku može izgledati kao haos, ishod je prilično siguran – sve dok sledite uputstva, korak po korak.

Međutim, to nije slučaj sa pisanjem.

Ne samo da morate sami da sakupite „delove“, već morate da pronađete i sopstveni metod sastavljanja tih delova u sjajan komad sadržaja. I šta više, kreativnost znači zakoračiti u nepoznato: ishod može biti malo neizvestan ili potpuno obavijen maglom.

Pisanje je zapravo težak rad:

 • Pisanje je razmišljanje; a razmišljanje je težak posao.
 • Pisanje je komunikacija; a jasno komuniciranje je težak posao.
 • Pisanje je kreativan proces; a kreativnost izgleda kao prevrtljiva zver i – pogađate – težak je posao.

Mnogi instruktori koji su na Internetu i podučavaju pisanju za web vam mogu savetovati da sledite određeni proces – kao da postoji IKEA metoda za pisanje. Istina je da metoda koja “radi” za vašeg trenera pisanja ili kolegu pisca, možda neće raditi za vas i mene. Svi smo različiti.

Kako se onda osloboditi frustracije i pisati prirodno i lako? Kako postati produktivan pisac? Kako možete kratkotrajne misli staviti u solidno pisanje?

Zavisi da li ste stolar, pletilja ili slobodni duh?

Objasnićemo u nastavku najbolje metode pisanja:

1. Stolarska metoda pisanja

Kao i mnogi treneri pisanja, Džek Hart preporučuje stolarski metod u svojoj knjizi „Trener pisca“. On citira jednog od učesnika svoje radionice:

“Pre mnogo godina, kao mlad pisac, sam ulagao mnogo vremena da usavršim svaku rečenicu, ali onda mi je urednik rekao nešto što je zaista imalo smisla. Rekao je da kada stolar pravi komad nameštaja, on prvo ne napravi jednu stranu, usavrši je, a zatim konstruiše drugu stranu i usavrši je. On mora da izgradi ceo okvir, a zatim da se vrati i da uobliči svaki deo. Čak i kada kasnim, ono što prvo napišem smatram nesavršenim okvirom koji će kasnije biti poboljšan.”

Ovo je verovatno najlakši način da se sadržaj proizvede relativno brzo:

 • Izaberite ideju
 • Napravite strukturu teksta
 • Napišite grubi nacrt
 • Revidirajte svoj sadržaj
 • Uredite rečenicu po rečenicu

Neki ljudi smatraju da je ovaj proces previše strukturiran; plaše se da bi to moglo da ubije njihovu kreativnost. 

Vaš nacrt može biti kratka lista pitanja na koja želite da odgovorite, lista koraka koje vaši čitaoci moraju preduzeti da bi rešili problem ili detaljna lista argumenata zašto bi čitaoci trebalo da vas angažuju.

Kao pisac, vi ste glavni. Možete napraviti svoj nacrt detaljnim ili kratkim koliko želite. Možete ga pažljivo pratiti ili ostati otvoreni za nove ideje. Često je stvar ličnih preferencija i koliko ste upoznati sa delom sadržaja koji želite da napišete.

2. Metoda slobodnog pisanja

Sa slobodnim pisanjem, počinjete da pišete ne znajući gde će vaš sadržaj završiti. Pišete što je brže moguće da biste otkrili nove ideje.

Proces obično funkcioniše na sledeći način:

 • Zapišite svoje ideje što je brže moguće
 • Pronađite suštinu svog sadržaja
 • Revidirajte svoj sadržaj da biste se nadovezali na svoju ključnu ideju
 • Uredite rečenicu po rečenicu

Slobodno pisanje je metod za podsticanje kreativnosti:

[Slobodno pisanje] gura mozak da razmišlja duže, dublje i nekonvencionalnije nego što bi inače. Oslobađajući se pravila pisanja kojih treba da se pridržavate, stavljate svoj um u poziciju u kojoj će mu navirati nove, sveže misli. Slobodno pisanje možete nazvati oblikom prisilne kreativnosti.

Redovno praktikovano, [slobodno pisanje] poništava ukorenjenu naviku uređivanja u isto vreme dok pišete tekst. To će olakšati pisanje, jer će reči ići glatko, a vi ćete ih zapisivati. 

U vašem prirodnom načinu stvaranja reči postoji zvuk, tekstura, ritam – glas – koji je glavni izvor moći u vašem pisanju. Ovaj glas je sila koja će naterati čitaoca da vas sasluša, energija koja daje značenje, nešto po čemu ste prepoznatljivi.

3. Metoda pletenja

Dok stolar radi od velikog okvira ka sitnim detaljima, slobodni duh počinje, a usput će videti gde će njegov deo sadržaja završiti. Slobodni duh često mnogo revidira da bi stvorio fokus i protok.

I jedni i drugi imaju tendenciju da napuste uređivanje poslednji. Oni prvo imaju smislen sadržaj, a zatim glancaju svaku reč.

Metod pletenja je drugačiji. Svaki deo sadržaja mora da bude savršen, pre nego što se krene dalje.

Jedno od najbitnijih pravila u industriji kreativnog razmišljanja je da treba da odvojimo skupljanje ideja, izvršenje i evaluaciju, tako da se ne mešaju jedno u drugo. Međutim, kreativni profesionalci često ne rade na ovaj način.

Dok pišu oni čitaju, procenjuju i usput uređuju tekst. Napišu nekoliko rečenica, a zatim pauziraju i vrate se da ih pročitaju. Isprave greške ili dopune misli ako su nepotpune, odmah, dok su u žaru razmišljanja, a zatim nastave dalje. Ako se desi da zapnu – a desi se, pročitaju ceo komad, pokušavajući da pokupe nit inspiracije tamo gde su je izgubili. Jednom kada vide gde su se spetljali, lakše im je da raspetljaju problem i ponovo krenu sa pisanjem.

Iskusni pisci mogu napredovati na metodi pletenja. Ali za pisce početnike ova metoda je rizik, jer će trošiti mnogo vremena na pletenje savršenih pasusa koje će kasnije možda morati da obrišu. Proces može biti organskiji i kreativniji, ali može potrajati i duže.

Dakle, koji je najbolji način za pisanje?

Ne postoji savršena strategija pisanja.

Većina pisaca kombinuje strategije u zavisnosti od toga šta pišemo, kako pisanje ide, a možda čak i u zavisnosti od raspoloženja. Ponekad možete pomešati sve metode za pisanje jednog dela sadržaja.

Ono što je važno je da obratite pažnju na ono što vam odgovara. Kada ulazite u tok misli? Šta pokreće vaš tok misli? Možete li ga ponoviti i sledeći put?

Pisanje zahteva i planiranje i otvoren um

“Tanka je linija između dobrog planiranja i previše planiranja. Nikada ne želite da planiranje koči prirodan napredak vašeg rada.”

~ Twyla Tharp 

Svima nam je potreban metod pisanja koji nam najviše odgovara kako bismo proizvodili kvalitetan sadržaj i kako bi se pokrenuli kad ponestane inspiracije.

Ali takođe nam je potreban prostor za spontanost.

Kada smo otvorenog uma, otkrivamo neočekivane komadiće mudrosti, sveže ideje, priče ili metafore.

Zato pronađite sopstvenu ravnotežu između planiranja i otvorenosti.

Jer tako pronalazite svoj tok, umirujete svog unutrašnjeg kritičara i otkrivate radost pisanja.

Podelite
Facebook
Twitter
Pinterest
Najnovije
Kako pravilno održavati higijenu ušiju?

Uši i ušni kanal predstavljaju osetljive delove tela koji zahtevaju posebnu negu. Time se izbegavaju problemi poput začepljenja ili infekcija. Postoje opšta pravila higijene koja

Kako izlečiti bol u grlu za jedan dan

Bol u grlu je neugodno stanje koje svako želi brzo rešiti, po mogućstvu bez ikakvih invazivnih procedura ili skupih tretmana. Ovim tegobama smo posebno smo

Pročitajte još...