Zašto slavimo devojačko veče? 

Sadržaj
Prijateljice slave devojačko veče

Devojačko veče je divna tradicija koja je rasprostranjena u većem delu sveta, a naročito zapadnom. Po pravilu, ono bi trebalo da se organizuje veče pred veliko “Da!”, ali se uglavnom pomera i za nekoliko nedelja ranije, jer koja dama bi želela da bude mamurna i neispavana na svojoj svadbi? 

Sve o tome zašto se devojačko veče slavi, kako ono izgleda u različitim zemljama i kulturama, kojim je običajima propraćeno, pa i nekoliko ideja za njegovu proslavu, predstavljamo vam u nastavku teksta!

Odakle potiče tradicija devojačke večeri? 

Ideje za devojačko veče su u savremenom svetu vrlo rasprostranjene i ono se slavi na najrazličitije načine, ali kako je sve počelo? Kada se dogodila prva proslava i zbog čega?

Pošto devojačko svi vezuju za momačko veče, naglasićemo da među njima postoji značajna razlika, u kontekstu porekla i istorije. Prvo poznato momačko veče datira iz 5. veka pre nove ere, sve do istaknute ratničke civilizacije drevne Sparte, gde se održavala gozba u čast mladoženji noć pre njegovog venčanja. 

Žene su, međutim, usvojile ovu vrstu tradicije tek skoro dva milenijuma kasnije. Naime, tek četiri decenije nakon što je termin „momačko veče“ prvi put ugledao svetlost dana u jednom škotskom časopisu iz 1922. godine, rođeno je i “devojačko veče“, koje se poklopilo sa pokretom za oslobođenje žena ‘ 60ih.

Tokom 1980-ih, devojačke večeri su se učvrstile kao praksa, pre svega u zapadnoj Evropi i SAD, a njihova definicija i značenje nastavljaju da se razvijaju i danas. Međutim, značaj ovog događaja mnogo je više od “ispraćaja prijateljice u bračni život”. Ono ima i kulturološki značaj jer ga karakterišu teme prijateljstva i osnaživanja među ženama. 

U Srbiji, devojačko veče je postalo popularno krajem 80ih godina, a aktivno se slavi tek protekle 2 decenije, i to uglavnom u urbanim sredinama, ređe među ruralnim stanovništvom. 

Značenje devojačke večeri i kako se gde slavi?

Devojačko veče je prvi put održano početkom 1920ih godina (pixabay.com)

Značenje devojačke večeri uključuje nekoliko glavnih motiva. To su: sloboda, seksualni izraz i žensko prijateljstvo

Kulture širom sveta već dugo učestvuju u tradicijama pre venčanja koje podrazumevaju neveste u centru dešavanja, iako to nije bilo nazivano potpuno istim terminom kao devojačko veče kakvo mi danas znamo. 

To su možda bile ceremonije nameštanja kreveta u grčkoj kulturi i u kineskoj kulturi, gde neudate devojke nameštaju krevet u kome će bračni par provesti noć svog venčanja. U grčkoj kulturi, nevestini rođaci će posipati krevet novčićima, pirinčem, laticama ruža i drugim simbolima plodnosti pre nego što poskakuju bebe na njega da pozovu decu u brak.

U južnoazijskim kulturama i indijskom nasleđu, mehndi ceremonije su još jedan oblik ženskog povezivanja. Tokom ovog događaja, zamršeni i ukrašeni dizajni su naslikani na rukama i rukama pozvanih žena kako bi doneli sreću na venčanje. Bugarska tradicija pred venčanje uključuje nešto prilično jednostavno: pečenje posebnog hleba prvog četvrtka koji prethodi svadbi.

Kako se slavi devojačko veče? 

Svaka dana ga slavi na svoj način, ali ono što je svakoj devojačkoj večeri zajedničko jeste društvo – prijateljice, sestre, nekada i majka. Sve, budućoj mladi, bliske žene ove večeri se okupljaju na istom mestu, a sa jednim razlogom – pripremom svoje drage prijateljice za venčanje. 

Osim toga, devojačko veče uglavnom ima nekoliko elemenata koji ga izdvajaju od drugih proslava, a tu pre svega mislimo na njeno veličanstvo – dekoraciju za devojačko veče.

Svaki ženstveni motiv koji vam padne na pamet, kao i svaka ženstvena boja i dezen, ove večeri su dozvoljeni, i to u neograničenim količinama. Vreme je da izvadite sve te roze plišane medvediće, naduvate balone, stavite senke za oči sa šljokicama i svetlucave sjajeve za usne, inspirisane modom 90ih godina. Ove večeri se svako mesto na koje odete pretvara u pravi ženski raj!

Tu su i zanimljive deokarcije za čaše, poput roze krivudavih slamčica ili simpatičnih ukrasa za čaše koji čine da one izgledaju kao iz časopisa! Devojke se obično potrude da i hrana bude, osim jestiva – i dekorativna. Zato su, recimo, lepo ukrašene krofne, jedan od najpopularnijih deserata na svakoj devojačkoj proslavi. 

Ukoliko upravo priređujete devojačko veče…

Imamo i nekoliko korisnih saveta za vas!

Devojačko veče po pravilu priređuje kuma, pa, evo šta je najvažnije na šta bi trebalo da obrati pažnju. Pre svega, to je odabir lokacije za devojačko veče. Ovo određuje nekoliko faktora, a to su: godišnje doba, ambijent i aktivnosti koje želite da imate. 

Da li devojačko veče priređujete na zimu ili na leto, na toplo ili na hladno vreme? Da li želite da bude bez alkohola? Da li želite da se zabavite u klubu ili da se opustite u apartmanu? Da li želite da idete na planinarenje u šumu ili posetite restorane u centru grada? Postavljanje ovih pitanja pomoći će vam da smanjite opcije i na kraju odaberete idealno mesto!

Nakon ovoga ostaje da se pobrinete za glavne elemente svake proslave, kao što su: muzika, hrana, piće i pozivinice za goste. Savetujemo da osmislite aktivnosti koje će vas zabavljati tokom večeri, kao što su: društvene igre, prelistavanje starih nevestinih fotografija ili nešto drugo. Najvažnije je da se svi, a posebno buduća mlada, sjajno provedete! 

Podelite
Facebook
Twitter
Pinterest
Najnovije
Kako organizovati muziiku za svadbu?

Iza svake ceremonije venčanja kriju se meseci i meseci planiranja, korigovanja, pregovaranja, ali i stresiranja. Jedno od pitanja koje neretko zadaje najveće glavobolje organizatorima svadbe

Kako spakovati dete za ekskurziju?

Svaka stvar u koferu ima svoju svrhu, a roditelji znaju koliko je važno decu opremiti sa neophodnim osnovama za bezbrižno i srećno putovanje. Od dobro

Pročitajte još...

Kako organizovati muziiku za svadbu?

Iza svake ceremonije venčanja kriju se meseci i meseci planiranja, korigovanja, pregovaranja, ali i stresiranja. Jedno od pitanja koje neretko zadaje najveće glavobolje organizatorima svadbe