Zašto zub boli na hladno?

Sadržaj

Bol u zubu na hladno je jedan od najčešćih problema sa zubima, i gotovo siguran znak da postoji određeni proces na zubu ili desnima.

Postoji više razloga za ovaj problem, a svaki od njih zahteva različit tretman. 

U ovom članku ćemo podeliti neke od najčešćih razloga za bol u zubu na hladno, kao i načine na koje se može lečiti, ali sprečiti odnosno uticati preventivno.

Mogući uzroci bola zuba na hladno

Jedan od najčešćih razloga za bol u zubu na hladno je karijes. Karijes se javlja kada se bakterije u ustima razmnožavaju i stvaraju kiseline koje oštećuju zubnu gleđ. 

Kada je karijes u naprednom stadijumu, on može prodreti u unutrašnjost zuba i dovesti do bola kada je zub izložen hladnoći.

U zavisnosti od toga na kom mestu se kvar nalazi, čak i udisanje hladnog vazduha može dovesti do neprijatnosti i bola. 

Kako bi se sprečio gubitak zuba, neophodno je ukloniti karijes i na njegovo mesto ugraditi ispunu, odnosno plombu. 

U slučaju zapostavljenih kvarova, možda će biti neophodno da se zub ukloni u potpunosti, a njegov prostor može se nadoknaditi zubnim mostom ili implantom.

Drugi razlog za bol u zubu na hladno je pulpitis

Pulpitis je upala pulpe, unutrašnjeg tkiva zuba koje sadrži nervni i krvni sistem. 

Upala pulpe može biti izazvana karijesom ili mehaničkim oštećenjem zuba, i može dovesti do veoma intenzivnog bola kada se zub izloži hladnoći.

Lečenje pulpitisa, odnosno upale pulpe, zuba može biti izvršeno na različite načine u zavisnosti od stadijuma bolesti.

Endodontska terapija je najčešći način lečenja pulpitisa, koja podrazumijeva uklanjanje inficiranog tkiva iz unutrašnjosti zuba i zatvaranje kanala zuba sa specijalnim materijalom.

Apikalna resekcija je procedura koja se koristi kada je infekcija prodrla do zubnog korena, a metoda se koristi za uklanjanje inficiranog tkiva i odrezanje korena zuba.

Ekstrakcija zuba je krajnje rešenje i koristi se kada su manje invanzivne metode bile neuspešne.

U ovom slučaju, preporučuje se nadoknada zuba zubnim implantom odmah po vađenju, u proceduri koja se naziva imedijatna ugradnja implanta.

Treći razlog je poznat kao hipersenzitivni dentin ili preosetljivost zuba

Dentinalna hipersenzitivnost se javlja kada se smanji sloj cementa koji pokriva desni dio zuba, što dovodi do izlaganja zubnog korena. Kada se zubni koren izloži hladnoći, to može dovesti do boli.

Hipersenzitivnost dentina, ili osetljivost zuba na hladnoću, može biti izazvana različitim faktorima. 

Gubitak zubne gleđi, koji može biti rezultat prejakog žvakanja ili parafunkcija (nepravilnog korišćenja zuba), kao i erozija izazvana konzumiranjem kisele hrane, mogu dovesti do osetljivosti.

Povlačenje desni, koje može biti rezultat parodontopatije (bolesti desni) ili neadekvatne tehnike pranja zuba, takođe može dovesti do ogoljavanja korena zuba i gubitka sloja cementa koji štiti zub. 

Kada se zubni koren izloži, to može dovesti do pojave bola prilikom žvakanja, konzumacije hladnih ili toplih tečnosti ili hrane.

Hipersenzitivnost zuba se može smanjiti primenom specijalnih pasta za smanjenje osetljivosti, izbegavanjem kisele hrane, i korišćenjem adekvatne tehnike pranja zuba sa mekom četkom. 

Specijalna pasta koja se koristi može sadržati antiinflamatorna sredstva ili sredstva koja promovišu zatvaranje dentinskih kanala.

Bol nakon ugradnje plombe i operacije zuba

Osim karijesa i infekcija zuba, bol se može javiti nakon ugradnje plombe, vađenja umnjaka ili drugih operacija zuba.

Bol nakon ugradnje plombe može biti normalna reakcija, i uobičajeno se povuče nakon nekoliko dana.

Ako bol ne prestaje ili se pogorša, neophodno je posetiti stomatologa koji će proceniti stanje i ako je potrebno izvršiti daljnju obradu.

U nekim slučajevima, stomatolog će morati ukloniti i ponovno postaviti plombu, ili će možda morati napraviti dodatne korake kako bi se rešio problem.

Nakon vađenja zuba i operacija, bol i otok je uobičajena stvar, a ovi simptomi uobičajeno prolaze nakon 72 sata.

Tokom ovog perioda potrebno je konzumirati mekanu hranu, koja nije jako začinjena, kako bi se sprečila dodatna iritacija operisanog mesta.

Ukoliko nakon 72 sata bol ne prestaje a otok se ne smanjuje, ili se javlja krvarenje operisanog mesta, potrebno je javiti se stomatologu.

Kako prevenirati bolesti zuba?

Izreka kaže da je prevencija pola zdravlja, a ovo važi i u slučaju oralnog zdravlja. 

Redovno pranje zuba dva puta dnevno će ukloniti plak i bakterije, i samim tim smanjiti mogućnost za pojavu bolesti zuba. 

Osim toga, savetuje se korišćenje zubnog konca, kako bi se očistio prostor između zuba koji je teško oprati četkicom. 

Redovne stomatološke kontrole, najmanje jednom godišnje, omogućiće da se u slučaju pojave bilo kakvih kvarova ili upalnih procesa oni rešavaju u ranoj fazi.

Na kraju, ograničen unos šećera i kisele hrane uticaće povoljno na zdravlje zuba i desni.

Podelite
Facebook
Twitter
Pinterest
Najnovije
Kako sačuvati i poboljšati vid?

Kako starimo polako slabi i naš vid. Nekada je to zbog genetike ili urođenih stanja oka, a nekada je razlog što ga nismo dobro čuvali

Pročitajte još...