Kako da pravilno očistite veš mašinu?

Sadržaj
Kako da pravilno očistite veš mašinu?

Ako ste ikada osetili dašak ustajalog vazduha ili buđi u bubnju vaše veš mašine dok ste je punili ili praznili, niste jedini. Veliki broj ljudi pomisli da veš mašina pranjem odeće pere i svoju unutrašnjost. Međutim, nije tako. 

Ne radi se samo o mirisu, tu su ostaci deterdženta za veš, omekšivača i prljavštine i buđi koja je zalepljena za dozator ili zaptivnu gumu na vratima. Upravo zbog toga na vešu se može pojaviti talog, ali i neprijatan miris odeće nakon pranja. Premat tome, kako bi vaša odeća bila što čistija kada je izvadite iz mašine za pranje i sušenje veša potrebno je da je redovno čistite. Evo u nekoliko koraka kako je možete očistiti, a vaš veš će zamirisati kao prvi put kada ste je uključili.

Očistite bubanj veš mašine

Redovno čistite bubanj veš mašine, čak i ako vam izgleda besprekorno – može čuvati kolonije bakterija opasnih po zdravlje (pexels.com)

Čak iako unutrašnjost mašine za pranje veša izgleda sjajno i čisto, verovatno to nije baš tako. Postoji puno uglova i zareza u kojima se mogu razmnožiti bakterije. Najbolje bi bilo da bar jednom mesečno operete bubanj. 

Bilo da su u pitanju Candy veš mašine sa gornjim ili prednjim punjenjem, ili da je reč o nekom drugom proizvođaču, jednostavno direktno u bubanj, ne u dozer, stavite prašak za pranje veša i uključite ciklus sa najtoplijom vodom. Ciklus ne mora da bude dug, ali je obavezno da voda bude što je moguće toplija. Na ovaj način bi trebalo da ubijete sve bakterije, rešite se neprijatnog mirisa, ali i kamenca ako se nataložio na nekim delovima bubnja. Ako niste zadovoljni učinkom, možete još jednom ponoviti ceo proces, ali ovog puta u bubanj sipajte pola šolje belog (jabukovog) sirćeta i pola šolje sode bikarbone.

Očistite fioku za doziranje deterdženta

Fioka za prašak može biti rasadnik bakterija, buđi ali i stvrdnutih ostataka deterdženta. To je mali prostor koji se može zaprljati brže nego što mislite. Kako biste potpuno očistili dozer, najbolje je da ga celog izvadite, a zatim i sa unutrašnje i sa spoljašnje strane dobro očistite, najbolje četkicom za zube. Ne zaboravite da očistite sve šupljine. 

Ukoliko se prašak jako stvrdnuo, možda biste mogli pokušati da dozer ostavite u vrućoj vodi desetak minuta, a zatim probajte ponovo da ga izribate. Za slučaj da to ne uspe, u lavor tople vode u koju ste nasuli pola šolje sirćeta ostavite dozer da prenoći. Na taj način ćete se sigurno osloboditi stvrdnutog deterdženta na dozeru.

Očistite filter veš mašine

Filter se uglavnom nalazi u donjem delu uređaja baš kao što je to slučaj i kada su u pitanju Candy mašine za pranje i sušenje veša, odmah iza plastičnog poklopca. Njegova uloga je da zaštiti pumpu, tako što će “pokupiti” niti tkanine koja se pere, dlake kose, zaboravljene maramice i poneku čarapu i svu nečistoću koja prolazi kroz vodu. To znači da je baš kao i dozer za deterdžent, idealno mesto za stvaranje buđi i bakterija, jer je toplo i vlažno okruženje. Drugim rečima, filter je mesto sa kog se mogu širiti neprijatni mirisi ili još gore bakterije koje mogu preći u bubanj mašine i na kraju u vaš veš.

Najbolje što možete činiti jeste da redovno praznite i čistite filter od dlačica i prljavštine. Jednostavno odvrnete filter i pustite da voda koja se zadržala isteče zajedno sa prljavštinom. Zatim pogledajte u unutrašnjost da slučajno nema nekih ostataka i prljavštine koja nije izašla i fino prebrišite suvom krpom. Na kraju vratite opran filter i proverite da li ste ga dobro namestili kako ne bi došlo do curenja.

Očistite zaptivnu gumu i vrata

Kad gurate veš u mašinu i izvlačite ga nakon pranja, onako vlažnog, sigurno je da će na gumi ostati vode ili vlaga. Na tom mestu se kasnije može pojaviti buđ što može prouzrokovati širenje neprijatnog mirisa. 

Zato, pre i posle svakog pranja koristite krpu kako bi lagano obrisali zaptivnu gumu i pokupili višak vode. To bi trebalo da bude sasvim dovoljno da se nikada na gumi i vratima mašine ne pojavi buđ i bakterije. Naravno, nakon svakog pranja ostavite vrata od veš mašine barem pola sata otvorena kako bi se zaptivna guma, ali i bubanj dodatno osušili.

Uz pomoć ovih saveta, vaša mašina za pranje veša će ponovo zasijati starim sjajem, ali ćete se i osloboditi neprijatnih mirisa koji iz nje dolaze. Naravno, što je češće budete čistili, to će vam veš prijatnije mirisati. U uputstvu o održavanju uređaja verovatno stoji koji je optimalan period nakon koga biste trebali očistiti filter ili dozer, ali to pre svega zavisi od toga koliko često upotrebljavate mašinu. Naša preporuka je da to radite barem jednom mesečno.

Podelite
Facebook
Twitter
Pinterest
Najnovije
Kako organizovati nezaboravan događaj

Planiranje proslave može biti veoma uzbudljiv i kreativan proces, ali takođe može biti i izazov za organizatore. Bez obzira da li se radi o proslavi

Pročitajte još...