Kako do ženskog orgazma? Saveti i trikovi

Sadržaj
Kako do ženskog orgazma?

Mnogo se govori o ženskim orgazmima, ali da li ste znali da postoji više vrsta orgazama o kojima se priča? Orgazme kod žena može izgledati malo teže uočiti jer ne postoji očigledan znak koji označava završetak predstave. Ali oni postoje, i uz malo svesti i pažnje možete doživeti zasluženi orgazam, od onog koji podseća na vatromet do mirnih talasa užitka.

Kada ustanovite da vam orgazam izmiče tri su verovatna krivca: očekivanja, komunikacija i metoda. I pored svega toga, potrebno je eksperimentisanje. 

Naći ćete izvore koji izveštavaju da neke žene tokom seksa dožive 12 orgazama, neke samo jedan, a neke nijedan. Studije iz 2015. Godine navode poražavajuću statistiku – čak 9% žena nikada nije doživelo orgazam tokom seksualnog odnosa.

Opustite se, komunicirajte sa partnerom i eksperimentišite (freepik.com)

Ono što možda niste znali jeste da postoji više vrsta seksualnog vrhunca kod žena. Fokusiraćemo se na pet vrsta koje prosečna osoba može da doživi, a objasnićemo vam i put do njih, bilo da ih postižete sami ili sa partnerom, za konačni srećni kraj koji svaka žena zaslužuje.

Koje su vrste orgazama?

Evo liste najčešćih vrsta orgazama i znakova po kojim možete da ih prepoznate, mada se to razlikuje od osobe do osobe:

 • Klitoralni. Ove orgazme ćete osetiti na površini tela, poput osećanja duž kože i u mozgu.
 • Vaginalni. Ovi orgazmi su dublje u telu, a muškarac koji prodire u vaginu može ih lako osetiti na svom polnom organu, jer će vaginalni zidovi pulsirati.
 • Analni. Pre samog orgazma možda ćete osećati intenzivnu potrebu da piškite, ali kontrakcije definitivno nećete osetiti oko genitalija. Umesto toga, one će biti koncentrisane oko analnog sfinktera.
 • Kombinacija. Kada se vagina – posebno tačka G – i klitoris stimulišu istovremeno, to rezultira eksplozivnijim orgazmom u filmskom stilu koji može izazvati grčeve ili doslovno ejakulaciju (čitaj: ženska ejakulacija nije mit).
 • Erogene zone. Manje poznati delovi vašeg tela, kao što su uši, bradavice, vrat, laktovi i kolena, i dalje mogu da izazovu prijatnu reakciju kada im je posvećena pažnja i stimulacija. Za osetljivije ljude neprekidna igra na ovim predelima može dovesti do orgazma.

E sad, kako da doživite ove orgazme?

Hajde da razgovaramo o klitorisu

Klitoris je mali organ sa puno nervnih završetaka koji viri sa vrha vulve, često je pokriven slojem kože i proteže se unutrašnjošću stidnih usana. Najbolji način za stimulisanje klitorisa je nežno trljanje prstima, dlanom ili jezikom napred-nazad ili kružnim pokretima.

Kako da doživite klitoralni orgazam:

 • Jednom kada klitoris počne da se vlaži – ili nakon što dodate lubrikant jer sve vagine ne mogu same da se ovlaže dovoljno – ponavljajte brži i jači pritisak.
 • Završite ovaj pokret snažnim pritiskom jer orgazam počinje da pojačava osećaj. Vratite se malo ako je klitoris previše osetljiv.
 • Ako je ovo dovoljno za srećan kraj, to je sjajno! Ali bez brige ako orgazam izostane, jer to nije sve – postoji mnogo više. 

Borba za neuhvatljivi vaginalni orgazam

Vaginalni orgazam se često pogrešno tumači kao „najbolji“ način da žene dožive orgazam (čitaj: najlakši za penise), ali je često najteži za dame. Umesto penisa, isprobajte prste ili seksi igračku. Umetnite prste ili igračku u vaginu i napravite polukružni pokret prema pupku.

Ako naučite sami da se zadovoljite, velike su šanse da ćete znati da pomognete partneru da vas zadovolji. Igrajte se (freepik.com)

Na ovom zidu postoji tačka zadovoljstva koja se zove G-tačka i kada je udarite redovnim, jakim pritiskom, to može dovesti do orgazma. Stimulacija G tačke je takođe način da se dovede do ženske ejakulacije, jer stimuliše Skeneove žlezde sa obe strane uretre.

Kako postići vaginalni orgazam:

 • Nastojte da umesto penisa za prodiranje koristite prste ili igračku.
 • Pravite kružne pokrete, umesto klasičnih “unutra-napolje”
 • Ponovite pokrete koji vam izazivaju dobar osećaj, kako biste ga intenzivirali i stigli do vrhunca

Istraživanje analnog orgazma

Analni orgazmi su mnogo češći kod muškaraca zbog prostate, ali se mogu postići i jednostavnim trljanjem spoljne strane analnog otvora kao i stimulisanjem prsta u unutrašnjosti anusa. Što se tiče analnog seksa, obavezno koristite lubrikante. Analne žlezde prirodno ne vlaže ni kada su stimulisane i koža oko tog područja je vrlo osetljiva, što može dovesti do neželjene infekcije.

Ako želite da stimulišete analno vašeg muškog partnera, stimulišite prostatu lagano uvlačeći prst pravo napred i masirajte žlezdu.

Kombinovani orgazam i erogene zone

Da biste postigli kombinovani orgazam, kombinujte stimulaciju klitorisa i vagine istovremeno, bilo u paralelnom ili u suprotnom ritmu – ono što najbolje odgovara vama ili vašem partneru. Ovo je takođe najčešći način postizanja ženske ejakulacije jer se stimuliše klitoris i angažuju G-tačka ili Skene-ove žlezde.

Konačno, orgazmi u erogenim zonama postižu se isključivo sa mnogo eksperimentisanja. Možda ćete moći da doživite orgazam poljupcima na vratu, zubima na bradavicama ili prstima na unutrašnjosti laktova. Najbolji način da pronađete svoje erogene zone je da koristite pero ili neki drugi lagani predmet i pratite kakva vam stimulacija izaziva najviše zadovoljstva.

Orgazmi neće doći bez komunikacije

U bilo kojoj vrsti seksualne igre komunikacija je ključna. Ne samo da je saglasnost zakonski neophodna za seksualni čin, već saglasnost podrazumeva da i partneru kažete šta želite, kako i gde je najbolji način da vam pruži maksimalno zadovoljstvo. Idealno je voditi ove razgovore pre nego što se upustite u seksualnu igru, ali je podjednako efikasno voditi svog partnera tokom samog  seksa. To znači da tražite ono što želite bilo rečima, bilo govorom tela. Zapamtite, partneri nisu čitaoci misli, iako bismo voleli da to budu.

To takođe znači da tokom seksa treba biti otvoren za eksperimentisanje. Ako vas redovna seksualna rutina ne zadovoljava, eksperimentisanje dodirivanjem novih područja u različito vreme različitim delovima tela (genitalije, prsti, usta) je sledeći najbolji korak ka rešavanju vaše misterije orgazma.

Takođe je važno napomenuti da eksperimentisanje i postizanje orgazma ne zahteva partnera. Užitak nije zavisan, a niste ni vi – što bolje poznajete svoj ritam prstima i igračkama, to brže možete naučiti svog partnera kako da vas zadovolji.

Šta se zapravo dešava tokom orgazma?

Ono što se fizički dešava u telu žene tokom stvarnog orgazma je sledeće: vagina, materica i anus (a ponekad i drugi delovi tela poput ruku, stopala i stomaka) doživljavaju kontrakcije, grčenje od 3 do 15 puta, u trajanju od 0,8 sekundi. Žene takođe mogu ejakulirati, oslobađajući tečnost iz uretre koja sadrži mešavinu beličaste tečnosti iz Skene-ovih periuretralnih žlezda i urina. Ne brinite – urin je vrlo sterilna i tečnost obično izlazi potpuno bistra i čista.

Ali ne doživljavaju svi seks i orgazam na isti način. Gornja objašnjenja su sjajna polazišta, ali za dobar seks ne postoji priručnik. Zbog toga je istraživanje trenutka i pronalaženje onoga što vaše telo voli apsolutno ključno.

Razumevanje faza koje vode do orgazma može vam pomoći. Postoje četiri faze seksualnog odgovora vašeg tela na stimulaciju:

 • Uzbuđenje, koje podrazumeva da ste “motivisani” za seks.
 • Plato, ponavljajući pokret koji vam pruža osećaj ugode i prijatnosti.
 • Orgazam, rafal zadovoljstva i lagano popuštanje.
 • Rezolucija, postorgazmički period.

Iako je ovo uglavnom tačno, previše je uopšteno – posebno kada se ove faze prepliću i nema eksplozivne rezolucije. Takođe je netačno sugerisati da se seks završava orgazmom, jer to mnogim ženama uskraćuje orgazam, promovišući ideju da je seks završen kada njihovi muški partneri svrše. Osim toga, nije za svaki seks potreban orgazam i orgazmi ne znače da je seks sjajan.

Orgazmi mogu biti mali. Mogu se dogoditi mnogo puta zaredom ili samo jednom, a ne događaju se uvek. Ne definišite svoje orgazme tuđim opisom, jer ćete na taj način uskratiti sebi užitak. Vaš smireni klitorisni orgazam i dalje može biti zadivljujući, baš kao što vaš kombinovani orgazam može biti zabavan, a ejakulacija vašeg partnera može biti uzbudljiva.

Tela su različita. Orgazmi su različiti. Ali put kojim se dolazi do orgazma sastoji se od eksperimentisanja, komuniciranja i ponovnih pokušaja. Dozvolite sebi da upijete senzacije samog procesa seksualnog zadovoljstva isto toliko, ili čak više od finala.

Ponovite za nama: Orgazmi nisu krajnji cilj seksa.

Podelite
Facebook
Twitter
Pinterest
Najnovije
Kako pravilno održavati higijenu ušiju?

Uši i ušni kanal predstavljaju osetljive delove tela koji zahtevaju posebnu negu. Time se izbegavaju problemi poput začepljenja ili infekcija. Postoje opšta pravila higijene koja

Kako izlečiti bol u grlu za jedan dan

Bol u grlu je neugodno stanje koje svako želi brzo rešiti, po mogućstvu bez ikakvih invazivnih procedura ili skupih tretmana. Ovim tegobama smo posebno smo

Pročitajte još...

Kako prevazići postporođajnu depresiju

Nakon porođaja, mnoge majke doživljavaju različite emocije, uključujući tugu, strah, anksioznost i probleme u donošenju odluka. Ove emocije mogu dovesti do nedostatka energije za brigu