Kako opremiti dečiju sobu?

Sadržaj
soba za bebu

Dečija soba je prostorija vašeg doma u kojoj će mališani provoditi najviše vremena i koju će smatrati svojim sigurnim prostorom. U njoj će se igrati, spavati i razvijati svoje sposobnosti.

Iz tog razloga dečija soba mora opremljena i uređena tako da pored toga što je lepa, bude i funkcionalna i potpuno bezbedna kako bi dete moglo da bude u njoj bez nadzora roditelja. Kako se potrebe dece menjaju sa njihovim uzrastom, neophodno je povremeno prilagođavanje i preuređenje sobe.

Ukoliko planirate opremanje dečije sobe i potrebna vam je pomoć, nastavite sa čitanjem ovog teksta i saznajte šta sve treba da se nađe u sobi mališana kako bi ona bila u potpunosti opremljena.

#1 Koji nameštaj vam je potreban?

Birajte multifunkcionalni nameštaj – moderan je, praktičan i štedi prostor u vašem domu (pexels.com)

Izbor nameštaja za dečiju sobu zavisiće od njihovog uzrasta. Sa obzirom na to da je deci neophodan prostor za igru, nameštaj ne bi trebao da zauzima mnogo prostora.

Prvo što je potrebno u sobi je krevet. Ukoliko je vaše dete malo, biće mu potreban krevetac, a ako je malo starije onda će spavati u standardnom krevetu. Kada birate krevet, vodite se visinom deteta i kupite krevet manjih dimenzija. Vodite računa o udobnosti kreveta, kvalitetu dušeka, kao i o bezbednosti. Krevet ne sme da ima oštre ivice kako se dete ne bi povredilo.

Razmislite i o kupovini multifunkcionalnog dečijeg nameštaja koji su veoma praktični i štede prostor. To su kreveti sa fiokama u koje možete odložiti posteljinu ili stvari po vašoj želji.

Ukoliko imate dvoje dece koji dele zajedničku sobu, kako kreveti ne bi zauzimali najveći deo sobe, možete se odlučiti za krevete za sprat. Osim što su praktični, oni su deci takođe i veoma zanimljivi.

Takođe vam je potreban orman za odlaganje odeće, kao i komoda sa fiokama i police za odlaganje stvari. Malo starijoj deci, školarcima, biće potreban i radni sto na kome će obavljati sve svoje domaće zadatke, a ukoliko imate bebu biće vam potreban sto za povijanje.

#2 Dekoracija dečije sobe – sitnice koje će ulepšati sobu

Nakon što ste sobu vašeg mališana opremili adekvatnim nameštajem, kako bi oplemenili prostoriju i dali joj zvanje dečije sobe, potrebno je urediti prostor određenom dekoracijom.

Odaberite koje će boje biti soba vašeg mališana i dekoraciju birajte u tim nijansama. Sa obzirom da dečije sobe treba da budu vesele možete se odlučiti i za kombinaciju više različitih boja. Prvo što vam je potrebno su posteljina, tepih i zavese. 

Posteljina može biti jednobojna ili sa različitim dezenima, a kako bi dodatno ukrasili krevet, na njega možete staviti baldahin, kao i veliki broj ukrasnih jastučića različitih boja i oblika. 

Kada su u pitanju zavese, njihov dizajn možete odabrati po svom ukusu, ali vodite računa o materijalu od koga su napravljene. One trebaju da budu dovoljno prozirne kako u sobi ne bi bilo mračno, ali i dovoljno debele kako soba ne bi bila previše osvetljena da bi dete i u toku dana moglo komforno da spava.

Kada birate tepih vodite računa da poseduje antialergijska svojstva kako prašina prilikom igre ne bi letela po vazduhu. Možete odabrati čupavi tepih, sa motivom crtanih junaka i nekih drugih zanimljivih dezena – oni su dečici omiljeni.

Posebno je popularna dečija rasveta koja sobu mališana izdvaja od ostatka vašeg doma. Ukrasni lusteri, koji su inspirisani omiljenim crtaćima i bajkama su među decom omiljeni, ali možete odabrati i one lustere neobičnih oblika poput oblaka, zvezde ili neke igračke.

#3 Zidovi – zidne nalepnice koje će razbiti monotoniju

Kada je u pitanju boja zidova, sa obzirom na to da bebe i deca od jarkih boja mogu postati razdražljiva, preporučujemo vam da se odlučite za svetle i pastelne nijanse. Birajte vodooperive boje, koje se na jednostavan način mogu oprati ukoliko dete dobije ideju da izrazi svoju kreativnost crtanjem po zidovima.

Ako želite dodatno da ukrasite dečiju sobu i učinite je toplijom, veselijom i maštovitijom, možda treba da razmislite o dekoraciji zidova. Zidove dečije sobe možete ukrasiti na nekoliko načina – zidnim tapetama, nalepnicama ili samostalnim crtanjem.

Sa obzirom na to da postavljanje tapeta zahteva određenu stručnost i vreme, najjednostavniji način da ukrasite zidove jesu nalepnice. Ukrasite jedan ili više zidova nalepnicama različitog dezena i oblika, kombinujte različite nalepnice i napravite svoj unikatni dizajn.

#4 Dečiji kutak – malo dečije carstvo

Ako želite da vaše dete bude poslušno i disciplinovano od malih nogu postavite mu određena pravila. Kako bi njegova soba uvek bila uredna, odredite deo sobe koji je namenjen isključivo za igru.

Na taj način će dete naučiti da sve igračke treba da stoje na svom mestu, a jedva će čekati da provede vreme u svom kutku u igri sa svojim omiljenim igračkama. Ukoliko je vaš mališan kreativan i voli da crta, obavezno mu u kutak stavite svu neophodnu opremu.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli u opremanju sobe za vaše dete i dali dovoljno ideja za njenu dekoraciju.

Podelite
Facebook
Twitter
Pinterest
Najnovije
Kako sačuvati i poboljšati vid?

Kako starimo polako slabi i naš vid. Nekada je to zbog genetike ili urođenih stanja oka, a nekada je razlog što ga nismo dobro čuvali

Pročitajte još...