Kako rešiti začepljen odvod: Trikovi za efikasno čišćenje bez hemikalija

Sadržaj

Začepljen odvod je uobičajen problem u skoro svakom domaćinstvu. Možda ste već primetili neke znake koji ukazuju na začepljenje, kao što su voda koja grguće ili ne otiče, i neprijatan miris koji se širi iz cevi.

Ako se to dešava, potrebno je da se pozabavite svojim zapušenim odvodom i pomognete mu da ponovo „prodiše“.

Nemojte koristiti skupe hemikalije koje mogu da naštete okolini i vašem zdravlju. Umesto toga, isprobajte ove jednostavne trikove za čišćenje cevi koje možete lako i brzo primeniti sami.

Koji su najčešći uzroci začepljenja odvoda?

Kuhinjski sudoper lako može da se zapuši masnoćom i hranom. Zato je važno da pre isperanja sudova, skinete mrvice i ostatke hrane sa tanjira i bacite ih u smeće.

To može da pomogne da se spreči rast bakterija u sudoperi, koje su često brojnije nego u javnom toaletu. Ali ne brinite, postoji nekoliko jednostavnih stvari koje možete da uradite kako biste održavali sudoperu čistom između pranja.

Najvažnije je da čistite sudoperu čim primetite nečistoću, i to ne samo unutrašnjost, već i slavinu i odvod. Srećom, to je prilično jednostavno.

Najbolje je da delujete preventivno i redovno održavate odvod čistim. Ako ste to ipak propustili i zatekli se u nezgodnoj situaciji da se začepila, ne brinite – postoji više starinskih i oprobanih rešenja.

Kako koristiti vakuum gumu za odgušenje odvoda?

Svi imamo vakuum gumu kod kuće koju koristimo za različite odvode, uključujući kupatilo i sudoperu.

Vakuum guma je korisna jer pravi vakum koji stvara pritisak na čep koji uzrokuje zagušenje. Kada pritisnete vakuum gumu prema dole i povučete je naglo prema gore, čep se odglavi i odvodi se otvaraju.

Kod upotrebe gume za odgušenje odvoda potrebno je napraviti potpuni vakum. Da bi se on postigao, važno je pritisnuti i povući gumu brzo prema gore. Ovo je ključno za uspešno odgušenje.

Soda bikarbona, sirće, so i voda

Jedan od najjednostavnijih recepata da otpušite odvod uključuje mešavinu sode bikarbone, sirćeta, soli i vode. Sve što treba da uradite je da pomešate ove sastojke i da ih direktno sipate u sudoperu, a zatim ih isperete velikom količinom vode.

Način primene u par koraka:

 1. Pomešajte jednake količine soli i sode bikarbone u jednoj posudi.
 2. Zatim, sipajte ovu smesu u odvod.
 3. Nalijte jednu šoljicu prethodno zagrejanog sirćeta na smesu u odvodu.
 4. Pričekajte nekoliko minuta da hemijska reakcija počne svoj proces.
 5. Kada je dovoljno dugo čekanja, pustite vruću vodu da teče u odvod dok se potpuno ne očisti.

Izvor: Freepik

Ako želite najbolji efekat, ostavite ovu mešavinu da deluje preko noći. Ovi sastojci će razgraditi masti koje su se nataložile u cevima i izazvale zagušenje.

Možete isprobati i ovaj recept:

 1. Ispraznite vodu iz sudopere i kroz rešetkicu u sudoperi sipajte kesicu praška za pecivo, kesicu sode bikarbone i jednu supenu kašiku soli.
 1. Prelijte preko toga dve litre ključale vode i ostavite da deluje 20 minuta. Zatim pustite vodu iz česme da biste proverili da li je sudopera odblokirana.

Ovaj recept je pomogao mnogima da reše problem zagušenja, posebno u slučaju nataloženog soca od kafe i masnoća.

Čišćenje odvodne cevi žicom

Postoji vrlo jednostavan način da očistite začepljenu odvodnu cev, ali morate biti oprezni da je ne oštetite. 

Nabavite savitljivu žicu. Na jednom kraju napravite kukicu i gurnite je u odvodnu cev. Počnite da izvlačite nakupljene ostatke i prljavštinu.

Iako ovaj način nije najugodniji i neće u potpunosti očistiti vašu cev, kada se koristi u kombinaciji s prethodne dve metode, vaš odvod će prodisati, a cev ponovo zablistati.

Kako sprečiti buduće začepljenje odvoda

Postoje neke stvari koje možete da učinite kako biste smanjili rizik od začepljenja odvoda

Evo nekih preporuka:

 • Ne koristite odvod kao kantu za smeće. Velike kosti, talog od kafe i vlaknasto povrće ne bi trebalo da idu u vaš sudoper ili mašinu za pranje sudova.
 • Ne sipajte masnoću ili ulje u odvod. Oni se mogu stvrdnuti dok se hlade i izazvati začepljenje.
 • Investirajte u filter za sudoperu da biste uhvatili izgubljene predmete poput kose, hrane i sl.
 • Redovno ispirajte vrelu vodu niz odvod da biste isprali ostatke.
 • Koristite metodu sa sirćetom i sodom bikarbonom jednom mesečno kao preventivnu meru. Na taj način ćete ukloniti ostatke pre nego što postanu velika blokada.

Rešite zapušen odvod bez skupih sredstava

Kada primetite da voda ne prolazi kroz slivnik ili se nivo vode u sudoperi povećava, to je jasan pokazatelj da je sudopera zapušena.

Ovo može biti vrlo frustrirajuće jer ne možete normalno da koristite sudoperu dok ga ne otpušite. Takođe, neprijatni mirisi iz kuhinje su još jedan znak da je sudopera zapušena.

Rešavanje ovog problema može biti skupo ako morate da angažujete stručnjake ili koristite hemijska sredstva koja mogu da oštete cevi i sanitarnu opremu.

Zbog toga, pre nego što se odlučite za ove metode, probajte neka od prirodnih sredstava koja su efikasna i dostupna. Soda bikarbona, sirće ili njihova kombinacija su dobra opcija za čišćenje odvoda.

Važno je redovno održavati odvode kako bi se sprečilo njihovo zapušavanje i veća oštećenja cevi. To će vam uštedeti novac i sprečiti potencijalne probleme u budućnosti.

Čim primetite da je sudopera zapušena, odmah se pozabavite ovim problemom kako biste izbegli dalje komplikacije. Sa nekoliko jednostavnih koraka, možete uspešno rešiti ovaj problem i nastaviti normalno da koristite svoju sudoperu.

Podelite
Facebook
Twitter
Pinterest
Najnovije
Kako organizovati nezaboravan događaj

Planiranje proslave može biti veoma uzbudljiv i kreativan proces, ali takođe može biti i izazov za organizatore. Bez obzira da li se radi o proslavi

Pročitajte još...