Zašto beba udara glavom?

Sadržaj
Zašto beba udara glavom?

Kao roditelj učinićete sve da vaše dete bude bezbedno. Zaštitili ste kuću kako beba ne bi mogla da se povredi, okružili svog mališana igračkama prilagođenim uzrastu i preduzeli mere da smanjite rizik od nesreća.

Ali izgleda da je vaša beba razvila naviku da udara glavom o stvari koje zaista ne možete izbeći – zidove, krevetić, pod, ruke. Šta učiniti?

Ovo je jedan od aspekata vaspitanja koji neki roditelji ne očekuju, ali neka deca će više puta udarati ili lupati glavom o predmete. Ovo uključuje meke predmete poput jastuka ili dušeka. Ali ponekad naprave korak dalje i udaraju o tvrde površine.

Udaranje glavom može izazvati opravdanu zabrinutost kod roditelja (freepik.com)

Namerno udaranje glavom je ponašanje zabrinjava. Ali pokušajte da ne paničite previše, jer je i ovaj oblik ponašanja u domenu onoga što je normalno. Evo pregleda uobičajenih uzroka udaranja glavom, kao i najboljih načina da rešite ili ublažite ovo ponašanje.

Kako izgleda kad beba udara glavom?

Koliko god izgledalo čudno, udaranje glavom je među bebama i malom decom zapravo normalno ponašanje. Neka deca to rade u vreme spavanja ili pred spavanje, gotovo kao tehniku samo-umirivanja.

Ali uprkos tome što je to uobičajena navika, to nije ništa manje uznemirujuće ili zastrašujuće za vas kao roditelja. Sasvim je prirodno misliti na najgore. Može li lupanje glavom uzrokovati oštećenje mozga? Je li to znak nekog ozbiljnog stanja? Može li izazvati druge povrede? Da li je dete ljuto ili uznemireno?

Udaranje glavom može imati različite oblike. Neka deca udaraju glavom samo dok leže licem nadole u ​​krevetu, a zatim više puta lupaju glavom o jastuk ili dušek.

U drugim slučajevima, bebe ili mala deca lupaju glavom dok su u uspravnom položaju. U ovom slučaju, mogli bi udariti glavom o zid, ogradu krevetića ili naslon stolice.

Neka deca ljuljaju telo dok udaraju glavom, a druga jauču, plaču ili prave drugu buku.

Ono što je važno jeste da znate da udaranje glavom obično nije razlog za brigu, posebno ako se to događa samo tokom spavanja ili pred spavanje.

Navika može započeti u uzrastu od 6 do 9 meseci, a mnoga deca će je prevazići u uzrastu od 3 do 5 godina. Epizode ​​lupanja glavom su relativno kratke i traju do 15 minuta, mada mogu delovati duže ako ste zabrinuti.

Koji su mogući uzroci udaranja glavom kod beba i dece?

Razumevanje zašto dete lupa glavom može vam pomoći da smirite živce. Evo nekoliko mogućih objašnjenja, pri čemu je prvi razlog najuobičajeniji:

Poremećaj ritmičkog kretanja povezan sa spavanjem

Zanimljivo je da se ova navika često javlja neposredno pre nego što dete zaspi. Možda izgleda bolno, ali u stvari udaranje glavom je način na koji se neka deca smiruju ili uspavljuju.

Ovo je slično načinu na koji neka deca ljuljaju ili drmaju nogom dok odlaze na spavanje, ili kako neka beba uživa u spavanju. Jednostavno rečeno, lupanje glavom je oblik samo-udobnosti, koji najčešće dovodi do spavanja.

I iz tog razloga nije neuobičajeno da neki mališani zaspu nakon što su se probudili usred noći.

Naravno, iznenadni zvuk lupanja noću mogao bi da vas prenerazi. Ali odolite porivu da istrčite i spasite svoje dete. Sve dok nema opasnosti od povreda i to je ovde najvažnija stvar – pustite da se udaranje odigra. Trajaće samo nekoliko minuta dok se vaše dete ne vrati na spavanje.

Nepravilnosti i poremećaji u razvoju

Ponekad je, međutim, lupanje glavom znak razvojnog stanja poput autizma, ili može ukazivati na psihološke i neurološke probleme.

Da biste razlikovali poremećaj ritmičkog kretanja od razvojnog problema, posmatrajte kada beba lupa glavom i učestalost tog postupka.

Kao opšte pravilo, ako je vaše dete zdravo i ne pokazuje znake razvojnog, psihološkog ili neurološkog stanja – a lupanje se dešava samo pre spavanja – verovatno je vrlo tipičan poremećaj ritmičkog pokreta.

S druge strane, ako drugi simptomi prate lupanje glavom – poput kašnjenja govora, emocionalnih ispada ili slabe društvene interakcije – mogao bi postojati još jedan problem. Posetite svog pedijatra kako biste isključili osnovno stanje.

Kako odgovoriti na udaranje glavom kod beba i dece?

Iako je većina lupanja glavom normalna i ne ukazuju na razvojni problem, gledanje ili slušanje udaranja može izazvati nervozu kod roditelja. Umesto da budete frustrirani, evo nekoliko načina da odgovorite na ovaj oblik ponašanja:

Zanemarite udaranje

Doduše, ovo je lakše reći nego učiniti.

Samo znajte da ako grozničavo odgovorite tako što ćete podići svoje dete ili mu dozvoliti da spava u vašem krevetu (što se nikada ne preporučuje deci do 1 godine), ono bi moglo da iskoristi udaranje kao način da privuče pažnju na svoj način. Ako zanemarite, ponašanje može potrajati samo nekoliko minuta.

Zanemarite ponašanje samo ako ne postoji opasnost od povrede.

Promenite položaj krevetića

Čak i kada dete nije u opasnosti od povreda, udaranje glavom može biti glasno i poremetiti ostatak domaćinstva. Jedna od opcija je da odmaknete bebin krevet od zida. Na ovaj način uzglavlje ili krevetić ne udaraju o zid.

Sprečite povrede

Ako ste zabrinuti da će se vaše dete povrediti, postavite jastuke uz uzglavlje. Takođe možete postaviti ogradice na krevet za malu decu kako biste sprečili da vaše dete padne dok lupa glavom ili se ljulja. Ove radnje su neophodne samo ako postoji opasnost od povrede.

Imajte na umu da dodatne elemente treba postaviti samo u krevete starije dece. Američka pedijatrijska akademija navodi da, dok vaša beba ili malo dete još spava u krevetiću, to treba učiniti bez jastuka, ćebadi, branika i meke posteljine kako bi se smanjio rizik od sindroma iznenadne smrti odojčadi (SIDS).

Kada posetiti lekara?

Posmatrajte kada dolazi do udaranja glavom i posetite lekara ako sumnjate na razvojni problem ili druga pitanja. Verovatnija je mogućnost da imate razlog za zabrinutost kada se udaranje glavom javlja tokom dana ili kada vaše dete ne spava.

Takođe biste trebali posetiti lekara ako primetite druge simptome poput kašnjenja govora, loše kontrole glave ili nespretnosti, kako biste isključili neke druge zdravstvene probleme. Vaš lekar može da proceni vaše dete i postavi dijagnozu.

Završna reč

Zaključak je da je udaranje glavom uobičajena navika koja može započeti već sa 6 meseci i nastaviti se do pete godine života (nakon toga se možda neće ponovo pojaviti dok vaš tinejdžer ili 20-godišnjak ne prisustvuju njihovom prvom koncertu).

Razumljivo, ponavljajući pokreti poput lupanja glavom mogu vas zabrinuti. Ali u većini slučajeva lupanje je jednostavno način na koji se vaša beba ili dete umiruju pre nego što zaspu.

Dakle, ako je vaše dete inače zdravo, verovatno vam ne preostaje ništa drugo osim da ga čuvate i sačekate.

Podelite
Facebook
Twitter
Pinterest
Najnovije
Kako organizovati muziiku za svadbu?

Iza svake ceremonije venčanja kriju se meseci i meseci planiranja, korigovanja, pregovaranja, ali i stresiranja. Jedno od pitanja koje neretko zadaje najveće glavobolje organizatorima svadbe

Kako spakovati dete za ekskurziju?

Svaka stvar u koferu ima svoju svrhu, a roditelji znaju koliko je važno decu opremiti sa neophodnim osnovama za bezbrižno i srećno putovanje. Od dobro

Pročitajte još...

Kako organizovati muziiku za svadbu?

Iza svake ceremonije venčanja kriju se meseci i meseci planiranja, korigovanja, pregovaranja, ali i stresiranja. Jedno od pitanja koje neretko zadaje najveće glavobolje organizatorima svadbe

Kako spakovati dete za ekskurziju?

Svaka stvar u koferu ima svoju svrhu, a roditelji znaju koliko je važno decu opremiti sa neophodnim osnovama za bezbrižno i srećno putovanje. Od dobro