Zašto je dobro kokosovo ulje za zube?

Sadržaj
Zašto je kokosovo ulje dobro za vaše zube?

Kokosovo ulje u poslednje vreme privlači veliku pažnju, a za to postoji dobar razlog.

Kokosovo ulje je povezano sa brojnim zdravstvenim benefitima, uključujući gubitak kilograma, jačanje imuniteta, preventivno delovanje na razvoj mnogih bolesti. Između ostalog kokosovo ulje za zube može imati odličan efekat.

Tvrdi se da kokosovo ulje može očistiti i izbeliti vaše zube, istovremeno pomažući u sprečavanju propadanja zuba. Ovaj članak ispituje najnovija istraživanja o kokosovom ulju, zdravlju vaše usne duplje i zuba.

Šta je kokosovo ulje?

Kokosovo ulje je jestivo ulje dobijeno iz mesa kokosovih oraha i jedan je od najbogatijih izvora zasićenih masti na svetu.

Međutim, kokosova masnoća je jedinstvena jer je gotovo u potpunosti napravljena od srednjelančanih triglicerida (MCT). MCT se metabolički razlažu drugačije od dugolančanih masnih kiselina, koje se nalaze u većini drugih namirnica i imaju brojne potencijalne zdravstvene koristi.

Laurinska kiselina je masna kiselina srednjeg lanca koja čini gotovo 50% kokosovog ulja. Zapravo, ovo ulje je najbogatiji izvor laurinske kiseline koji čovek može da unese u organizam.

Vaše telo razgrađuje laurinsku kiselinu u jedinjenje zvano monolaurin. I laurinska kiselina i monolaurin mogu ubiti štetne bakterije, gljivice i viruse u vašem telu.

Kokosovo ulje za zube može popraviti zdravlje vaših zuba i desni (freepik.com)

Prema istraživanjima, laurinska kiselina je efikasnija u ubijanju ovih patogena od bilo koje druge zasićene masne kiseline. Štaviše, studije sugerišu da su mnoge koristi za zdravlje povezane sa kokosovim uljem direktno uzrokovane laurinskom kiselinom.

Najpopularnij način upotrebe kokosovog ulja za zube je upotreba u procesu koji se naziva „mućkanje ulja“ ili pravljenje paste za zube sa kokosovim uljem. Obe varijante ćemo objasniti u nastavku teksta.

Kokosovo ulje je jestivo ulje dobijeno iz mesa kokosovih oraha. Sadrži puno laurinske kiseline, za koju je poznato da ubija štetne bakterije, gljivice i viruse u telu.

Kokosovo ulje za zube može da ubije štetne bakterije u ustima

Jedna studija testirala je 30 različitih masnih kiselina i uporedila njihovu sposobnost da se bore protiv bakterija. Od svih masnih kiselina, laurinska kiselina je bila najefikasnija.

Kokosovo ulje izbeljuje zube (freepik.com)

Laurinska kiselina napada štetne bakterije u ustima koje mogu prouzrokovati loš zadah, propadanje zuba i bolesti desni. Naročito je efikasna u uništavanju oralnih bakterija nazvanih Streptococcus mutans, što je vodeći uzrok karijesa.

Laurinska kiselina u kokosovom ulju napada štetne bakterije u ustima koje mogu izazvati loš zadah, propadanje zuba i bolesti desni.

Kokosovo ulje za zube može smanjiti plak i boriti se protiv bolesti desni

Bolest desni, takođe poznata i kao gingivitis, uključuje upalu desni. Glavni uzrok bolesti desni je nakupljanje zubnih naslaga zbog štetnih bakterija u ustima.

Trenutna istraživanja pokazuju da kokosovo ulje za zube može smanjiti nakupljanje plaka na zubima i boriti se protiv bolesti desni.

U jednoj studiji, mućkanje kokosovog ulja u ustima značajno je smanjilo nakupljanje plaka i znakove gingivitisa kod 60 učesnika sa bolestima desni izazvanim plakom. Štaviše, primećen je značajan pad plaka nakon samo 7 dana mućkanja ulja, a plak je nastavio da se smanjuje tokom 30-dnevnog perioda studije.

Kokosovo ulje za zube se uspešno bori protiv plaka, karijesa i bolesti desni (freepik.com)

Posle 30 dana, prosečna količina plaka smanjila se za 68%, a prosečno stanje gingivitisa za 56%. Ovo je veliko smanjenje zapaljenja plaka i desni.

Mućkanje kokosovog ulja u ustima pomaže u smanjenju nakupljanja plaka, napadajući štetne bakterije u ustima. Takođe može pomoći u borbi protiv bolesti desni.

Kokosovo ulje za zube može sprečiti kvarenje i gubitak zuba

Kokosovo ulje napada Streptococcus mutans i Lactobacillus, a to su dve grupe bakterija odgovorne za karijes.

Nekoliko studija sugeriše da kokosovo ulje može smanjiti količinu ovih bakterija jednako efikasno kao hlorheksidin, koji je aktivni sastojak koji se koristi u mnogim sredstvima za ispiranje usta. Iz ovih razloga, kokosovo ulje može pomoći u sprečavanju propadanja i gubitka zuba.

Kokosovo ulje napada štetne bakterije koje uzrokuju karijes. Studije su pokazale da može biti jednako efikasno kao i neka sredstva za ispiranje usta.

Kako mućkati kokosovo ulje za zube?

Mućkanje nafte je rastući trend, ali to nije novi koncept. U stvari, praksa mućkanja nafte započela je u Indiji pre više hiljada godina.

Kokosovo ulje možete mućkati u ustima, a od njega možete napraviti prirodnu pastu za zube (freepik.com)

Mućkanje ulja je postupak prevrtanja ulja u ustima 15 do 20 minuta, a zatim ga treba ispljunuti. Drugim rečima, to je kao da ulje koristite kao sredstvo za ispiranje usta.

Evo kako se to radi:

  • Stavite kašiku kokosovog ulja u usta.
  • Mućkajte ulje 15–20 minuta, gurajući ga i uvlačeći ga između zuba.
  • Ispljunite ulje (u smeće ili toalet, jer može začepiti cevi sudopere).
  • Operite zube

Masne kiseline u ulju privlače i zadržavaju bakterije, pa svaki put kada mućkate ulje uklanjate štetne bakterije i naslage iz usta.

Najbolje je to učiniti odmah ujutro, pre nego što nešto konzumirate bilo kakvu hranu ili piće.

Mućkanje ulja je postupak mućkanja ulja u ustima 15 do 20 minuta, a zatim ga treba ispljunuti. Uklanja štetne bakterije i plak.

Kako napraviti domaću pastu za zube sa kokosovim uljem?

Kokosovo ulje ima mnogo primena, a pomoću njega možete napraviti i svoju pastu za zube.

Evo jednostavnog recepta:

Sastojci:

  • 0,5 šolje kokosovog ulja.
  • 2 kašike sode bikarbone.
  • 10–20 kapi esencijalnog ulja peperminta ili cimeta.

Uputstvo:

Zagrejte kokosovo ulje dok ne postane mekano ili tečno. Umešajte sodu bikarbonu i mešajte dok ne formira konzistenciju sličnu pasti. Dodajte esencijalno ulje. Čuvajte pastu za zube u zatvorenoj posudi. Za upotrebu, zagrabite je četkicom za zube. Četkajte 2 minuta, a zatim isperite.

Pored mućkanja ulja, možete sami napraviti i zubnu pastu koristeći kokosovo ulje, sodu bikarbonu i esencijalno ulje.

Završna reč

Kokosovo ulje napada štetne bakterije u ustima. Može smanjiti nakupljanje plaka, sprečiti propadanje zuba, a uspešno se bori protiv bolesti desni.

Iz ovih razloga, mućkanje kokosovog ulja ili pranje zuba kokosovim uljem može značajno poboljšati zdravlje vaših usta i zuba.

Podelite
Facebook
Twitter
Pinterest
Najnovije
Kako organizovati nezaboravan događaj

Planiranje proslave može biti veoma uzbudljiv i kreativan proces, ali takođe može biti i izazov za organizatore. Bez obzira da li se radi o proslavi

Pročitajte još...