Kako protumačiti govor tela kod pasa?

Sadržaj
Govor tela kod pasa

Da li znate šta vaš pas pokušava da vam kaže? Znanje kako da čitate govor tela kod pasa je ključ za razumevanje vašeg psa. Pošto psi ne umeju da govore, njihov govor tela to čini umesto njih. Vokalizacija zauzima drugo mesto u komunikaciji u odnosu na govor tela psa. 

Tumačeći govor tela kod pasa, možete proceniti stav psa i eventualno predvideti njegov sledeći potez. Možete utvrditi da li je pas opušten ili mu je neprijatno u datoj situaciji.

Nakon što naučite osnovne vrste govora tela psa, provedite neko vreme posmatrajući pse u interakciji sa ljudima i drugim životinjama u različitim situacijama. Kada dve životinje komuniciraju, njihov govor tela je skoro kao razgovor. Možda čak izgleda kao neka vrsta plesa. Mnogo toga se može zaključiti kad posmatrate neverbalnu komunikaciju čoveka i psa. Uz malo vežbe, počećete da uviđate suptilnosti psećeg govora tela.

Jednom kada budete u mogućnosti da razumete govor tela kod pasa, to će vam pomoći u komunikaciji sa psima, ali učiniće i mnogo više. Čitanje govora tela psa može pomoći u zaštiti vas i vašeg psa od opasnih situacija. Prepoznaćete kad se vaš pas oseća ugroženo, zabrinuto, a kad razigrano. Kada gledate kako vaš pas komunicira sa drugim psima, možete gledati njegov govor tela da vidite kada se bezopasna igra može pretvoriti u borbu pasa. Tumačenje govora tela kod pasa takođe može pomoći u obuci i identifikaciji uobičajenih problema u ponašanju.

Samouverenost

Samouveren pas stoji uspravno i visoko uzdignute glave, napučenih ušiju i sjajnih očiju. Usta mogu biti blago otvorena, ali su opuštena. Rep se može lagano ljuljati, labavo uvijati ili visiti u opuštenom položaju. Pas je prijateljski nastrojen, nije opasan i opušten je sa svojom okolinom.

Sreća

Srećan pas obično pokazuje iste znakove kao pas koji se oseća samopouzdano. Pored toga, rep može biti nemiran, a pas može lagano dahtati. Srećni pas izgleda još druželjubiviji i zadovoljniji od psa koji se oseća samopouzdano, bez znakova anksioznosti.

Razigranost 

Razigran pas je srećan i radostan. Uši su podignute, oči su sjajne, a rep obično brzo maše. Pas može skakati i trčati unaokolo s veseljem. Često će razigrani pas biti u pozi luka za igru: prednje noge ispružene napred, glava pravo napred, a zadnji kraj je u vazduhu i možda se pomera. Ovo je svakako poziv za igru – odazovite mu se.

Uzbuđenje

Uzbuđeni pas će pokazati govor tela srećnog i razigranog psa. Obično će skakati i trčati okolo, dahtati, pa čak i cviliti. Oči su raširene, a jezik može da visi iz usta. Neki psi će se toliko uzbuditi da postanu hiperaktivni; mogu da skaču na ljude i glasno laju.

Uzbuđenje nije uvek dobra stvar; izuzetno uzbuđeni psi mogu postati iscrpljeni ili prestimulisani. Ovo može dovesti do stresa i anksioznosti. Pokušajte da smirite uzbuđenog psa preusmeravanjem na komandu za obuku, igračku za žvakanje ili vežbu (kao što je trčanje na otvorenom). Izbegavajte fizičko obuzdavanje ili povlačenje povodca jer to može dovesti do preterane stimulacije.

Uznemirenost

Uznemireni pas često ima spuštenu glavu, delimično drži uši unazad, a vrat mu je ispružen.

Pas takođe može izgledati kao da ima nabrane obrve. Uznemireni pas obično stoji u napetom položaju sa podvijenim repom. Uobičajeno je videti zevanje, oblizivanje usana ili pokazivanje beline očiju. Uznemiren pas može preterano reagovati na stimulans i može postati uplašen ili čak agresivan. Ako ste upoznati sa psom, možete pokušati da skrenete pažnju na nešto prijatnije. Međutim, morate biti oprezni. Nemojte provocirati psa.

Strah

Pas koji se plaši pokazuje znakove slične anksioznom psu, ali sa ekstremnijim signalima. Pas stoji napet i nisko prizemljen sa ravnim ušima, a oči su sužene i okrenute u stranu. Rep je obično uvučen između nogu, a telo često drhti. Pas može čak urinirati ili vršiti nuždu.

Pas koji se plaši često cvili ili reži, a može čak i pokazivati zube u samoodbrani. Ovaj pas može brzo postati agresivan ako mu neko preti. Ne pokušavajte da umirite uznemirenog psa, već se mirno sklonite iz situacije. Ako ste vlasnik, budite mirni i sigurni, ali nemojte tešiti i kažnjavati svog psa. Pokušajte da premestite psa na poznatiju lokaciju koju će manje doživljavati kao pretnju.

Agresija

Govor tela kod agresivnog psa u početku može nalikovati na uznemirenost ili strah. Ako se anksioznost i strah nastave, pas može početi da pokazuje znake agresije. Agresivni pas će postaviti sve noge čvrsto na zemlju na teritorijalni način i može skočiti napred. Uši su pričvršćene unazad, glava je uspravna, a oči sužene, ali prodornog pogleda. Rep je obično ravan, podignut visoko i može čak i mahati. Pas može pokazivati zube, škljocati vilicom, režati ili prijeteći lajati. Dlake na leđima mogu biti nakostrešene.

Submisivnost i dominacija

Mnogi ljudi pogrešno razumeju koncepte potčinjavanja i dominacije kod pasa. 

Važno je shvatiti da dominacija nije ponašanje, već dinamika u odnosu između dva psa. Psi u grupama obično ne uspostavljaju rigidne hijerarhije kao što to čine druge životinje, ali ponekad postoji „redosled“. Ova dinamika se prirodno razvija u grupama pasa.

Pas koji pokazuje pokorno ponašanje šalje poruku da nije pretnja. Dovodi sebe u poziciju da drugima govori da nije opasan. Submisivno ponašanje je izbor, a ne nešto na šta je pas prisiljen. Ovo ponašanje se može ispoljiti oko ljudi, pasa ili drugih životinja.

Pas koji pokazuje pokorno ponašanje može držati glavu dole i skrenuti pogled. Njegov rep je obično nizak ili u neutralnom položaju, ali nije uvučen. Može se prevrnuti na leđa i otkriti stomak. Pas takođe može da njuška ili liže drugog psa ili osobu da bi dodatno pokazao pasivnu nameru. Pas koji pokazuje pokorno ponašanje uglavnom će se ponašati krotko, nežno i bez pretnje.

Pas u pokornom položaju nije nužno uznemiren ili uplašen. Pas možda pokazuje pokorno ponašanje kao deo igre. Važno je proceniti celokupnu situaciju, a zatim pažljivo pogledati izraz lica psa i govor tela da biste bolje razumeli šta se dešava.

Podelite
Facebook
Twitter
Pinterest
Najnovije
Kako sačuvati i poboljšati vid?

Kako starimo polako slabi i naš vid. Nekada je to zbog genetike ili urođenih stanja oka, a nekada je razlog što ga nismo dobro čuvali

Pročitajte još...
Kako odabrati psa za stan?

Kako se biraju psi za stan?

Možda mislite da treba da imate ogromnu kuću sa velikim ograđenim otvorenim prostorom da biste mogli da držite psa. Ali istina je da ako živite