Kako do blistavo belih zuba?

Sadržaj

Lep i blistav osmeh često se smatra znakom samopouzdanja i zdravlja.

Da biste postigli blistavo bele zube, važno je održavati dobru oralnu higijenu i koristiti odgovarajuće metode izbeljivanja. U ovom članku, pružićemo vam konkretne savete kako očuvati zdravlje zuba, a istovremeno vam predstaviti nekoliko prirodnih i profesionalnih metoda za izbeljivanje zuba.

#1 Održavajte dobru oralnu higijenu

Redovno pranje zuba dva puta dnevno najmanje dva minuta koristeći pastu za zube koja sadrži fluorid pomaže u očuvanju zdravlja zuba.

Dodatno, nije na odmet podsetiti se pravilne tehnike četkanja zuba. Kružni pokreti četkicom trebaju obuhvatiti sve površine zuba, uključujući sprednju, zadnju i bočne strane. Ne zaboravite da četkate i jezik, jer se na njemu takođe mogu zadržavati bakterije koje mogu dovesti do neprijatnog zadaha.

Pored pravilnog četkanja, neophodno je da se redovno koriste konac za zube, električne četkice za zube i dodaci kako biste detaljno uklonili ostatke hrane između zuba. Održavanje dobre oralne higijene sprečava nakupljanje naslaga i kamenca koji mogu uticati na belinu zuba.

#2 Izbegavajte namirnice koje mogu mrljati zube

Namirnice kao što su kafa, čaj, crno vino i tamne bobice mogu ostavljati mrlje na zubnoj gleđi i postepeno smanjivati belinu zuba.

Međutim, to ne znači da morate potpuno izbegavati ove namirnice. Jednostavne prakse poput konzumiranja ovih napitaka kroz slamčicu mogu značajno smanjiti kontakt tečnosti sa zubima. Takođe, odmah nakon konzumacije tamnih namirnica, ispiranje usta vodom može pomoći u uklanjanju potencijalnih mrlja.

Pored toga, konzumirajte više hrane koja prirodno stimuliše proizvodnju pljuvačke, kao što su hrskavo povrće i voće, jer pljuvačka ima svojstva koja pomažu u održavanju čistoće i beline zuba.

Takođe, izbegavajte pušenje, jer od duvanskog dima zubi mogu požuteti.

#3 Redovno posećujte zubara

Redovne posete stomatologu su od vitalne važnosti za održavanje zdravlja zuba.

Stomatolog će pregledati vaše zube, ukloniti naslage i pružiti vam savete za održavanje beline zuba. Takođe, stomatolozi mogu pružiti profesionalne tretmane izbeljivanja koji su efikasni i sigurni.

Oni imaju pristup moćnijim izbeljivačima i naprednim tehnikama, kao što je lasersko izbeljivanje, koje mogu pružiti brze i dugotrajne rezultate. Stomatolog će proceniti stanje vaših zuba i preporučiti najbolji pristup izbeljivanju, uzimajući u obzir vaše želje i zdravstveno stanje vaših zuba.

#4 Koristite prirodne metode za izbeljivanje zuba

Postoje neke prirodne metode izbeljivanja zuba koje možete isprobati kod kuće.

Jedna od njih je upotreba sode bikarbone i vode kao paste za zube. Napravite pastu tako što ćete pomešati jednu kašičicu sode bikarbone sa dovoljnom količinom vode da dobijete pastu. Pažljivo trljajte pastu po zubima nekoliko minuta, a zatim isperite. Soda bikarbona može delovati kao blagi abrazivni agens koji uklanja površinske mrlje na zubima.

Međutim, budite oprezni jer prečesto ili preintenzivno korišćenje sode bikarbone može oštetiti zubnu gleđ. Takođe, možete probati trljanje unutrašnje strane kore od banane na zube, jer sadrži prirodne izbeljivače poput kalijuma i magnezijuma.

Još neki dobri prirodni izbeljivači su limun i kokosovo ulje, ali ni sa jednim ne treba preterivati, niti su oni zamena za pastu.

#5 Koristite izbeljivače za kućnu upotrebu

Na tržištu postoji širok izbor izbeljivača za kućnu upotrebu, kao što su gelovi, trake i olovke.

Pre upotrebe bilo kojeg izbeljivača za kućnu upotrebu, konsultujte se sa stomatologom kako biste bili sigurni da je proizvod siguran i odgovarajući za vas. Takođe, pažljivo pročitajte uputstva proizvođača i pridržavajte se preporučenog vremena trajanja tretmana.

Neki izbeljivači za kućnu upotrebu mogu koristiti aktivne supstance poput peroksida, koje deluju na izbeljivanje zuba. Redovno i pravilno korišćenje ovih proizvoda može postepeno poboljšati belinu zuba.

#6 Razmotrite profesionalno izbeljivanje zuba

Profesionalno izbeljivanje zuba je jedan od najbržih i najefikasnijih načina za postizanje blistavo belih zuba.

Stomatolog može koristiti snažne izbeljivače i posebne tehnike kako bi postigao željeni rezultat. Postoje različite metode profesionalnog izbeljivanja, kao što su in-office izbeljivanje i kućno izbeljivanje pod nadzorom stomatologa. In-office izbeljivanje se obično vrši u jednoj poseti i pruža trenutne rezultate, dok kućno izbeljivanje pod nadzorom stomatologa uključuje upotrebu prilagođenih preparata kod kuće tokom određenog vremenskog perioda.

Stomatolog će vam preporučiti najbolju opciju izbeljivanja zuba na osnovu vašeg oralnog zdravlja i željenih rezultata.

Važno je biti svestan mogućih posledica prečestog i neadekvatnog izbeljivanja zuba.

Preterano izbeljivanje može dovesti do oštećenja zubne gleđi, što može rezultirati povećanom osetljivošću zuba na toplotu i hladnoću. Takođe, prečesto korišćenje izbeljivača može uzrokovati iritaciju desni i oštetiti njihovu prirodnu zaštitnu barijeru. U nekim slučajevima, preterano izbeljivanje može čak dovesti do neujednačene boje zuba, što može izgledati neestetski.

Stoga je važno pridržavati se uputstava stomatologa i preporučenih vremenskih intervala između tretmana kako biste izbegli moguće negativne posledice. Ako imate bilo kakve sumnje ili brige, uvek se posavetujte sa stomatologom kako biste dobili prilagođene savete za izbeljivanje zuba koji će vam omogućiti postizanje željenih rezultata na siguran i zdrav način.

Podelite
Facebook
Twitter
Pinterest
Najnovije
Kako organizovati nezaboravan događaj

Planiranje proslave može biti veoma uzbudljiv i kreativan proces, ali takođe može biti i izazov za organizatore. Bez obzira da li se radi o proslavi

Pročitajte još...