Kako odabrati slatku i zrelu lubenicu?

Sadržaj
Kako odabrati slatku i zrelu lubenicu?

Sezona je lubenica. Odlazite na pijacu ili prodajno mesto, znalački razgledate, podižete peteljku, tražite žuto mesto na poleđini, kuckate po površini (iako pojma nemate šta zapravo radite, ali videli ste da tako treba), dok se u sebi pitate kako odabrati slatku i zrelu lubenicu!? Da li je moguće “znati” da će biti ukusna na osnovu izgleda kore? Otkrivamo vam tajnu kako odabrati slatku i zrelu lubenicu koja je savršena baš svaki put!

Malo je stvari koje su toliko razočaravajuće kao kad kući donesete neukusnu lubenicu, posebno ako ste je pomno birali, a zatim nosili u rukama do kuće, a lubenica zna da teži i po desetak kilograma.

Prvi zalogaj i … poslednji. Lubenica nije slatka i više podseća na krastavac nego na ono što ste očekivali i što treba da bude. Možda je još gori scenario kad je rasečete i vidite da se raspada koliko je ušećerena, toliko prezrela, da je dobila otužan ukus.

Kako ne biste ponovo bili razočarani, naučićemo vas jednom za svagda kako odabrati slatku i zrelu lubenicu i kako je prepoznati u gomili.

Nekoliko jednostavnih vizuelnih i zvučnih indikatora je sve što vam je potrebno kako biste osigurali da svaki put napustite prodavnicu sa najslađom i najukusnijom lubenicom.

Da počnemo!

Prvo pogledajte boje pruga

Boje pruga su odličan znak koliko je lubenica zrela – tamnije zelena treba da bude zbilja sjajna, a svetlija nijansa na kori gotovo žuta! (shutterstock.com)

Boja lubenice direktno ukazuje na njenu zrelost.

Trebalo bi da izaberete lubenicu koja ima jak, konzistentan uzorak pruga. Zelene pruge treba da budu tamnozelene, dok blede pruge treba da budu kremaste, svetlo žute. Pored toga, izaberite lubenicu koja izgleda matirano i bez sjaja. Ako je njena kora veoma sjajna, verovatno je nedozrela.

Pronađite mesto gde je ležala na zemlji

žuta mrlja na lubenici
Žuta mrlja na jednoj strani lubenice ukazuje na plod punog i slatkog ukusa (shutterstock.com)

Verovatno jedan od najvažnijih pokazatelja kvaliteta lubenice je površina na kojoj je ležala u polju. Pregledajte svoju lubenicu i locirajte veliko mesto promenjene boje na površini. Ova oznaka pokazuje gde je lubenica ležala na zemlji dok je sazrevala. Po pravilu, boja treba da bude kremasto žuta ili skoro narandžasta, što ukazuje na lubenicu punog i slatkog ukusa

Ako je boja na tom delu bela ili svetlo žuta, odustanite od te lubenice i odaberite drugu. Bela polja sugerišu da lubenici nedostaje ukus.

Pregledajte peteljku

Peteljka lubenice
Peteljka treba da bude suva i žuto-braon boje – ako je zelena, lubenica nije zrela (shutterstock.com)

Da biste izabrali lubenicu koja je imala dovoljno vremena da sazri, treba da pregledate njenu peteljku, koja treba da bude suva i žuto-braon boje. Zelena peteljka može značiti da lubenica još nije zrela i da će joj nedostajati ukus i slatkoća.

Kucnite je (znamo da želite)!

Odličan primer kako treba da zvuči zrela lubenica – kad je kucnete zvuk odzvanja, dok je kod nezrele lubenice tup i ravan (YouTube.com)

Iako bi vas vaši kolege kupci mogli znatiželjno pogledati, kucanje o lubenicu može vam pomoći da odaberete najbolju.

Prvo, lagano tapnite po kori voća i slušajte zvuk koji proizvodi. Ako visina zvuka zvuči zvonko i jasno, voće ima više vode i verovatno je zrelije. Nasuprot tome, ako vaše kucanje zvuči tupo i gušće, to može značiti da je kora predebela i da voće nije u potpunosti sazrelo do svog optimalnog stanja.

Pogledajte da li ima nepravilnosti po površini

Nepravilnosti braonkaste boje, nalik na ožiljke, ukazuju da je plod koji ste odabrali ekstra sladak! (shutterstock.com)

Suve mrlje smeđe boje, posledica vremenskih uticaja, i linije nalik na žile sjajni su pokazatelji ekstra slatke lubenice. Ove tačke pokazuju gde šećer curi iz voća. Stoga, obavezno pregledajte sve strane lubenice pre nego što odaberete jednu koju ćete poneti kući.

Izaberite lubenicu koja je najteža u odnosu na njenu veličinu

Dok kupujete podignite lubenice u prodavnici da biste izabrali savršenu. Kada ih podignete, trebalo bi da budu teže nego što izgledaju. Što je gušća lubenica u odnosu na svoju veličinu, to je veći sadržaj vode, što rezultira slađim ukusom.

Izaberite okrugli oblik

Birajte okruglu lubenicu pre nego duguljastu i ovalnu (shutterstock.com)

Potražite lubenicu koja je zaobljenija i pravilnijeg oblika, za razliku od ovalne. Okrugle lubenice su slađe, dok su ovalnije vodenaste i manje ukusne. Takođe, proverite da li na površini ima bilo kakvih nepravilnih grudvica i izbegavajte ih.

Kupujte lubenice samo kada im je sezona

Video tutorijal koji će vam pomoći da odaberete najbolju lubenicu baš svaki put! (YouTube.com)

Koliko god da želite da jedete lubenicu tokom cele godine, najbolje vreme za kupovinu ovog voća je vrhunac sezone, koji traje između juna i septembra. 

Sada ste spremni. Možete krenuti napolje da testirate stečeno znanje i odaberete najbolju i najslađu lubenicu za vas i vaše ukućane!

Podelite
Facebook
Twitter
Pinterest
Najnovije
Kako organizovati muziiku za svadbu?

Iza svake ceremonije venčanja kriju se meseci i meseci planiranja, korigovanja, pregovaranja, ali i stresiranja. Jedno od pitanja koje neretko zadaje najveće glavobolje organizatorima svadbe

Kako spakovati dete za ekskurziju?

Svaka stvar u koferu ima svoju svrhu, a roditelji znaju koliko je važno decu opremiti sa neophodnim osnovama za bezbrižno i srećno putovanje. Od dobro

Pročitajte još...

Kako iskoristiti stari hleb

Hleb, bez sumnje, često završava kao otpad. Ranije je bilo šteta baciti i mrvicu hleba. Međutim, postoje različiti načini kako iskoristiti stari hleb. Zato, ne