Kako se pripremiti za dojenje?

Sadržaj
Mama doji bebu

Iako je dojenje potpuno prirodan proces, mnoge majke imaju teškoće prilikom dojenja, zbog čega nažalost odustaju od istog vrlo brzo.

Kada po prvi put postajete majka, sasvim je normalno da još uvek ne znate kako dojenje izgleda budući da je dojenje nešto što se uči – kako beba, tako i mama.

S obziom na to da je dojenje proces koji se uči i nešto što zahteva strpljenje i određeno vreme, neophodno je da se trudnice pre porođaja priprema za dojenje kako bi što brže i lakše uspostavili laktaciju.

U nastavku teksta za vas smo pripremili detaljan vodič zašto je važna priprema za dojenje i kako se najbolje pripremiti za dojenje.

Zašto je važna priprema za dojenje i kada početi sa istom?

Dojenje može da bude prelepo iskustvo kako za mamu tako i za bebu, međutim nije uvek lako uspostaviti pravilno dojenje. Upravo zbog toga važna je priprema koja će dojenje učiniti lakšim, manje stresnim, a istovremeno i pomoći da se povežeta sa vašom bebom.

Bolne bradavice, ranice, uvučene bradavice su teškoće sa kojima se veliki broj žena susreće, a koje se vrlo često dešavaju zbog neadekvatnog položaja bebe prilikom dojenja.

Kao što smo napomenuli, prirodno je da neate još uvek iskustva kada po prvi put postajete majka, ali je zbog toga važno pripremiti se za dojenje.

Celokupna priprema za dojenje ne obuhvata samo pripremu dojki već i psihološku pripremu. Neophodno je da pronađete podršku i pomoć za dojenje bilo to od stručnih lica ili od vaše porodice ili prijatelja koji su već prošli kroz to iskustvo. Sigurno će vam značiti reč podrške i utehe ali i da saslušate iskustva drugih mama koja možda mogu pomoći i vama.

Priprema za dojenje obavlja se još u toku trudnoće, idealno 2-3 meseca pre porođaja. Potrebno je što više edukovati se o samom dojenju, pravilnim položajima za dojenje, al i pripremi grudi za dojenje.

mama i beba
Dojenje može biti iskustvo koje će vam pomoći da se brže i lakše povežete sa vašom bebom, ako se za njega pravilno pripremite (unsplash.com)

#1 Stavljanje tople obloge na grupi – priprema pre masaže grudi

Pre samog dojenja, potrebno je što više opustiti mlečne kanale kako bi se oni raširili i omogućili što bolji protok mleka. Ovaj korak podrazumeva pripremu toplih obloga za grudi. 

Ugrejanu pelenu potrebno je staviti na celu površinu dojke i držati nekoliko minuta. Ukoliko je kod vas pristuno otežano oticanje mleka iz dojki, pokušajte sa toplm oblogama da podstaknete laktaciju.

Pored toplih obloga, postoje i hladne obloge ali koje se koriste isključivo posle podoja nikako pred podoj! Hladne obloge primenjuju se samo kod prepunjenosti dojki ili ukoliko nastane bilo kakva vrsta upale.

S obzirom na izrazitu osetljivost grudi, dojiljama se preporučuje da izbegavaju nošenje tesne garderobe kao i grudnjaka koji će pritiskati grudi i tako dodatno nanositi bol. Praktičan brus za dojenje je neophodan nakon nakon porođaja, koji je dizajnirani tako da pruže udobnost prilikom nošenja.

Osim udobnosti koje pružaju, oni su skrojeni tako da omogućavaju brzo i jednostavno zakopčavanje i raskopčavanje prilikom dojenja.

#2 Masaža grudi – izbegavajte bolne i agresivne masaže

Jedan od čestih razloga zbog kojih se bebe bude tokom noći je to što su gladne. Ukoliko želite da vaša beba spava tokom cele noći neophodno je preduzeti sve korake kako bi vaša beba dobila dovljno količine mleka tokom dana. Ukoliko ste probali sa toplim oblogama, a one nisu dale željene rezultate, evo sledećeg rešenja.

Nakon tople obloge sledi i lagana masaža dojki. Istraživanja su pokazala da samo nekoliko minuta u toku dana može poboljšati laktaciju. Neka istraživanja čak pokazuju da su majke koje nisu masirale grudi imale mnogo teže i bolnije dojenje u odnosu na žene koje su masirale grudi posle porođaja. 

Lganom masažom grudi pospešuje se bolji protok mleka pa tako bebe vrše manji pritisak na bradavice u toku dojenja. Važno je napomenuti da se masaža obavlja laganim pokretima, nikako agresivno jer tako možete uzrokovati još veći bol u grudima.

Ona se uglavnom obavlja laganim, kružnim pokretima prema bradavici koju možete primenjivati pre svakog dojenja. Masaža može pomoći ne samo radi poboljšanja laktacije već i kod upaljenih grudi. Čepići od mleka koji nastaju mogu se razbiti i razložiti masažom ali budte nežni jer je ovaj proces često vrlo bolan.

Upaljene grudi mogu biti rezultat prepunjenosti dojki koje nije dobro ni po mamu, ni po bebu. Može se desiti da bebe progutaju više vazduha prilikom dojenja što može dalje uzrokovati grčeve kod beba pa je tako neophodno da beba podrigne kako bi se oslobodile viška vazduha.

#3 Priprema areole – najbitnija stavka za dojenje

Poslednji korak odnosi se na pripremu areole. Ovaj korak je jedan od najvažnijih budući da od njega zavisi pravilno sprovođenje tehnike dojenja. Dakle, prilkom dojenja neophodno je da beba uvuče veći deo areole u usta, ali da bi to uradila ona mora biti mekana. Uz pravilno postavljanje dojke, ali i uz pravilnu tehniku dojenja smanjićete višestruko mogućnost pojave ragade odnosno rana na bradavnicama, ali u upale dojki.

Može se desiti da je areola prepuna mlekom što uzrokuje da ona bude tvrda – kako bi rešili ovu teškoću neophodno je istisnuti svo mleko iz mlečnih kanala. Istiskivanje mleka može se uraditi uz pomoć pumpica za izmlazavanje ili ručno. 

Prilikom ručnog istiskivanja budite blagi i ponavljajte postupak nekoliko puta sve dok ne istisnet potpuno mleko i dok areola ne postane mekana.

Nadamo se da smo uspeli bar delimično da objasnimo šta priprema za dojenje sve podrazumeva i da će vam biti od koristi u toku trudnoće, ali i nakon porođaja!

Podelite
Facebook
Twitter
Pinterest
Najnovije
Kako organizovati nezaboravan događaj

Planiranje proslave može biti veoma uzbudljiv i kreativan proces, ali takođe može biti i izazov za organizatore. Bez obzira da li se radi o proslavi

Pročitajte još...