Zašto je krastavac gorak? [Kako ukloniti gorčinu iz krastavca?]

Sadržaj

Uživamo u osvežavajućem i blagom ukusu krastavca, ali ponekad primetimo gorčinu. Šta je uzrok ovome? Da li je to posledica neodgovarajućeg čuvanja ili načina na koji je krastavac uzgajan?

I, možda najvažnije, da li postoji nešto što se može učiniti povodom toga?

Ako razumemo zašto su krastavci gorki i šta dovodi do njihove gorčine, možemo preduzeti korake da je sprečimo i poboljšamo njihov ukus.

Šta je uzrok gorčine u krastavcima?

Uzrok gorčine u krastavcima i drugom povrćem iz porodice tikvi, leži u jedinjenju poznatom kao kukurbitacin (kukurbitacin B i kukurbitacin C), koji navodno čini listove gorkim i manje ukusnim za životinje koje ih grickaju.

Ove supstance su obično prisutne samo u listovima i stabljikama biljke, zbog čega nismo svesni njihove prisutnosti. Tek kada se presele u plodove, počinjemo da osećamo gorak ukus.

Obično ceo plod nije gorak. Češće, gorčina je koncentrisana na delu kod peteljke i ispod površinskog dela kože.

Kako okolina utiče na gorčinu krastavaca?

Ovo jedinjenje je uvek prisutno u krastavcima, ali njegova koncentracija varira u zavisnosti od uslova u kojima povrće raste. Što je veća koncentracija kukurbitacina, to će gorki plodovi karstavaca biti još gorči.

Nivo kukurbitacina je podložan uticaju okoline. Na primer, visoke temperature i česte promene temperature mogu uticati na ceo povrtnjak.

Takođe, na nivo ovog jedinjenja koje izaziva gorčinu značajno utiče i način zalivanja. Nedovoljno zalivanje praćeno sušnim periodima često dovodi do veće koncentracije kukurbitacina.

Kako možete prepoznati gorak krastavac?

Nažalost, nema definitivnog načina da se na oko utvrdi da li je krastavac gorak.

Krastavci nepravilnog oblika su obično gorči od onih koji su pravilno oblikovani, dok krastavci bez semenki i sa tankom kožom manje gorki.

Ipak, jedini siguran način da saznate da li je krstavac gorak je da ga probate. To je posebno važno da ako planirate da ga kiselite jer jedan gorak krastavac može da pokvari ceo recept.

Izvor: Pexels/Kendra Coupland

Kako sprečiti da krastavci budu gorki?

Još uvek postoji neslaganje oko uzroka gorčine u plodovima, ali čini se da je povezan s vrstama stresa tokom rasta krastavaca.

Iako problem ne možemo ispraviti naknadno, možemo pokušati da izbegnemo četiri uslova za rast koji mogu biti krivci za gorke krastavce.

1. Suvi uslovi

Dugotrajni periodi vrelog, suvog vremena mogu doprineti gorčini krastavaca. Dobro zalivajte krastavce kako biste ublažili tendenciju da postanu gorki.

Zalivajte ih do dubine od najmanje 2,50 cm vode nedeljno, više tokom ekstremnih sušnih perioda. Razmislite o dodavanju kapljičnog sistema za navodnjavanje kako biste osigurali biljkama adekvatnu i doslednu vlagu.

Uvucite kažiprst u zemlju do dubine od 2,50 cm. Ako je vlažno, nema potrebe za zalivanjem. Ako je zemlja suva, vreme je za piće.

Dodajte malč oko korena kad temperature porastu kako biste sačuvali vlažnost zemljišta i sprečili korov.

Izuzetno visoke temperature stvaraju stres kod biljaka, što podstiče gorčinu.

Kad temperature dostignu trideset i nešto stepeni, razmislite o postavljanju tkanine za zasenčenje kako biste biljkama obezbedili filtriranu svetlost tokom najtoplijeg dela sezone.

2. Siromašno zemljište

Krastavci zahtevaju dosta hranljivih materija, a tlo bogato organskim materijama znatno će poboljšati ukus krastavaca i smanjiti stres.

Dodajte kompost prilikom pripreme leja za sadnju, a zatim tokom sezone redovno prihranjujte biljke. Ako je vaše tlo manje kvalitetno, dodajte izbalansirano đubrivo svakih četiri do šest nedelja.

Razmotrite sadnju krastavaca u uzdignute leje ili gomile – oba pristupa omogućavaju zagrevanje zemlje ranije u sezoni, pomažući mladim biljkama da izbegnu stres uzrokovan hladnom zemljom. Manje stresa znači manje gorčine.

3. Previše konkurencije

Kao veliki potrošači hranljivih materija, krastavci ne vole konkurenciju za vodu i hranljive materije, bilo da je reč o drugom povrću ili korovu.

Održavajte leju da bude bez korova i pažljivo razmestite sadnice krastavaca kada sejete u proleće. Biljke krastavaca koje rastu uz potporu trebalo bi da budu posađene u razmaku od 20-30 centimetara, dok je razmak za biljke koje rastu na humkama povećan na 90 centimetara.

Dobro razmaknuti krastavci, sa dovoljno prostora za rast i dostupnim hranljivim materijama, obično izbegavaju gorčinu.

4. Nedostatak sunca

Ne možete kontrolisati koliko će sunčanih sati biti, ali možete saditi na mestu koje će dobiti što više sunčeve svetlosti koliko priroda dozvoljava.

Ako je hladno i vlažno, uzgajanje krastavaca pod zaštitom, poput plastenika, pojačaće dostupnu toplotu i svetlost.

U bašti, izbegavajte sadnju krastavaca na mestima gde će ih viši usevi zasenčiti, osim ako ne živite u veoma toplim klimatskim uslovima – malo popodnevne senke može pomoći u izbegavanju gorčine tokom najtoplijih dana.

Izvor: Freepik/8photo

Kako ukloniti gorčinu iz krastavaca?

Evo nekoliko metoda za uklanjanje gorčine iz krastavca:

1. Trljanje krajeva: Ovo je jedna od najpopularnijih metoda za uklanjanje gorčine iz krastavca. Sve što treba da uradite je da tanko odsečete poslednji deo stabljike ili cveta krastavca i tim delom trljate kraj krastavca u kružnom pokretu.

Dok to radite, iz unutrašnjosti krastavca će izaći bela pena. To je cucuritacin, koji uzrokuje gorčinu. Ponovite postupak na drugom kraju sečenjem ivice stabljike. Kada završite, operite krastavac vodom. Definitivno ćete osetiti razliku.

2. Metoda posipanja soli: Ova tehnika nije veoma popularna; međutim, veruje se da čini čuda. Presecite krastavac na dva dela po dužini.

Posipajte malo soli na oba dela od mesta gde su presečeni i trljajte ih jedan o drugi. Videćete belu penu na oba dela. Ponovite postupak dva-tri puta pre nego što ga isperete vodom.

3. Metoda viljuške: Sve što treba da uradite je da odsečete krajeve krastavca i oljuštite koru. Pre sečenja, uzmite viljušku i povucite njenim zupcima gore-dole po dužini dok krastavac nije prekriven tragovima viljuške.

Ovo se radi da bi se oslobodilo hemijsko jedinjenje u krastavcu. Nakon što to ponovite dva puta, operite ga pre konzumiranja.

Ove metode ne garantuju potpuno uklanjanje gorčine iz krastavca. Međutim, ovi starinski postupci su mnogima pomogli da je donekle uklone.

Javite nam ako ste probali sve ove metode. Recite nam i ako znate neke druge načine za eliminaciju gorčine iz krastavca.

Podelite
Facebook
Twitter
Pinterest
Najnovije
Kako organizovati muziiku za svadbu?

Iza svake ceremonije venčanja kriju se meseci i meseci planiranja, korigovanja, pregovaranja, ali i stresiranja. Jedno od pitanja koje neretko zadaje najveće glavobolje organizatorima svadbe

Kako spakovati dete za ekskurziju?

Svaka stvar u koferu ima svoju svrhu, a roditelji znaju koliko je važno decu opremiti sa neophodnim osnovama za bezbrižno i srećno putovanje. Od dobro

Pročitajte još...

Kako iskoristiti stari hleb

Hleb, bez sumnje, često završava kao otpad. Ranije je bilo šteta baciti i mrvicu hleba. Međutim, postoje različiti načini kako iskoristiti stari hleb. Zato, ne